O vršnjačkom nasilju iz različitih uglova

НЕДОСТАЈЕ САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА ПОДРШКУ ПОРОДИЦИ

Истраживање, односно јавни рад ”Мапирање потреба деце и младих са проблемима у понашању” трајало је четири месеца. Учествовало је 36 испитаника од 14 до 20 година и њихови родитељи или старатељи. Све активности спровело је троје младих, високообразованих људи са евциденције Националне службе за запошљавање, социјални радници и специјални педагог. Помагао им је стручни тим Центра за социјални рад Чачак. Ова институција је главни носилац читавог посла за који је Градска управа издвојила 405 хиљада динара.

Један од главних закључака истраживања – недостаје саветовалиште за подршку породици. Истраживање Центра за социјални рад представљено је стручној јавности у уторак, 16. октобра, у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању.

МЕДИЈИ ВАСПИТАВАЈУ

Испитивани су млади људи који су раније испољили неки вид проблематичнијег понашања. Показало се да су њихови и одговори родитеља или старатеља у много чему противречни, али и алармантни. Посебно упечатљив био је одговор на питање ”Ко има пресудну улогу у васпитавању младих у друштву”? Велика већина млађих испитаника, 96 одсто, сматра да је то породица, док јој старији нису дали толики значај. Као најважнију, породицу је препознало 59 одсто родитеља или старатеља. У одговорима старијих испитаника, одмах после породице, битна улога у процесу васпитања припала је медијима. За разлику од њих, млади су препознали и коцку, као један од великих проблема данашњице…

– Више од две трећине млађих испитаника одговорило је да су им цигарете и алкохол лако доступни, иако знамо да је такву робу забрањено продавати малолетницима.  Чак сваки четврти млади човек навео је да није велики проблем ни прибавити психоактивне супастанце, односно дрогу. Осим ових, упечатљив је и одгвор на питање ”Коме се прво обраћају за помоћ, ако имају неки проблем”? Највише младих одговорило је да су то родитељи, потом пријатељи, браћа или сестре. Нико од 36 испитаника није означио школу, односно психологе и педагоге – навео је поједине резултате истраживања Горан Јаворац, социолог Центра за социјални рад. Изгледа да се млади обраћају стручним радницима у школи само по ”службеној дужности”, уколико их упуте професори, разредне старешине, директори…  Испитаници су препознали и насиље, као важан друштвени проблем, али му нису придали велики значај, а родитељи или старатељи још мањи.

– Млади људи су свесни многих друштвених проблема, као и да је насиље штетна појава. Знају и да сва неприхватљива понашања могу бити изазвана алкохолом, дрогом, коцкањем… Али, све те негативне појаве не препознају код себе, већ код других – запазила је Кристина Јефтовић, социјални радник. Она је била једна од троје младих људи који су учествовали у реализацији јавног рада ”Мапирање потреба деце и младих са проблемима у понашању”.

НИСУ ГОТОВА, АЛИ ИМА РЕШЕЊА

– Непријатно сам изненађена. Школа нула посто! У овом истраживању нисмо препознати као место у коме бисмо заједно могли да решавамо проблеме и припремамо младе за живот. Изгледа је је школа попримила само образовну улогу, мада образовање може да буде врло значајно у свакодневним животним приликама. Ово истраживање може да нам буде повод да се окупимо, стручни радници, професори, родитељи… Могли бисмо заједно да организујемо радионице, да препознајемо проблеме, разговарамо о њима – предложила је Весна Кувељић, педогог Прехрамбено-угоститељске школе и психотерапет. И она је свесна да још увек у нашем друштву владају многе предрасуде о људима који затраже стручну помоћ због проблема који их муче. Дешава се и да, случајно или намерно, не препознајемо разлику између одређене врсте стручњака…

– Школа мора да постане место које је окренуто ученику. Засигурно је, судећи по резултатима овог истраживања, да ће тешко деца или родитељи први закуцати на врата психолога или педагога. Не можемо ни ми, као стручњаци, посматрати све са стране. Морамо приближити школу и ученицима и родитељима. Не бисмо смели ни родитеље да позивамо само да бисмо их искритиковали, или да оправдају изостанке. Породица и школе би могли много тога доброг да покрену и да буду важна места окупљања. Наша улога је саветодавна, не нудимо готова решења, али заједно можемо много тога да урадимо – поручила је Весна Кувељић.

ПОДРШКА КОЈА НЕДОСТАЈЕ

Цигарете, алкохол, дрога, коцкање, насиље… Васпитна улога медија, врло вероватно оних садржаја који подстичу многе негативне појаве. Млади и старији испитаници упутили су јасне поруке и препознали све што је препрека успешног развоја сваког човека. Свесни су и шта би им доста помогло да лакше савладају све негативне намете одрастања и родитељства.

– Саветовалиште је услуга која недостаје у нашем друштву и систему социјалне заштите. Врло је важно пружити подршку породици. Родитељство је велико задовољство ако је успешно, а супротном је јако фрустрирајуће. Нема школе за родитељство, али, ако не помогнемо родитељима, не можемо помоћи ни породици. Центар за социјални рад има 9.345.000 корисника. Од овог броја, 25 одсто су млади до 18 година. Овај узраст чини 17 посто популације Чачка – напоменула је Бранимирка Радисавчевић, директорка Центра за социјални рад.

ДУХОВНА ПОУКА

”Врлина је као жеђ, кад почне човек да је пије, све више жедни и све више траж да је пије. Онај ко почне вежбати врлину милосрђа не зна меру у томе нити признаје икакву меру”.

Владика Николај Велимировић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.