Zdravstvo

НЕ ЧЕКАЈТЕ КОМПЛИКАЦИЈЕ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ!

На Светски дан борбе против дијабета, 14. новембра, у Градској управи Чачак организована је бесплатна и добровољна здравствена контрола. Више од 100 грађана проверило је основне здравствене показатеље, ниво шећера у крви и крвни притисак. Прошле године у здравственим службама Моравичког округа откривено је 536 новооболелих од дијабета типа два, који погађа људе у средњим годинама и старије. Врло вероватно, много је више оних који не знају да су оболели.

– Дијабетес врло дуго не испољава симптоме, али узима маха и оптерећује читав организам. Страдају нервни, кардиоваскуларни систем и други витални органи. Многи људи се сете здравственог прегледа тек када се појаве компликације. Ове године тема Светског дана борбе против шећерне болести је ”Дијабетес и породица”. У лечењу ближњих учествују сви чланови. Диајбетес једног члана оптерети целу породицу, али може да буде подстрек за остале да воде рачуна о свом здрављу и правилном начину живота – каже др Данијела Парезановић, Завод за јавно здравље Чачак.

Поједини грађани који су се подрвгли здравственој контроли у Градској управи сазнали су да имају висок крвни притисак. Акција је настављена и у Друштву за борбу против шећерне болести “Diabetes mellitus”. Поводом Светског дана борбе против шећерне болести одржани су шаховски турнир и предавање “Дијабетес и породица”. На турниру су учествовали чланови Друштва за борбу против шећерне болести, а предавање су одржали др Саша Томић, ендокринолог и Лора Томић, представница компаније „Swiss nature“.

Акцију бесплатне провере шећера у крви и крвног притиска спровели су Завод за јавно здравље Чачак, Поливалентна служба и Центар за превенцију Дома здравља, на иницијативу Друштва за борбу против шећерне болести. Обележавању Светског дана борбе против дијабета допринели су и ученици Медицинске школе. У вечерњим часовима у ужем делу градског језгра и на згради Дома културе сијала је плавичаста светлост, симбол борбе против шећерне болести.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.