Aktuelno Društvo

НОВА ГЕНЕРАЦИЈА ПРОИЗВОДА КОМПАНИЈЕ “ФИЛИП МОРИС” ОД САДА И У ЧАЧКУ

Електронски уређај, који загрева, а не сагорева специјално дизајниране патроне правог дувана, производ компаније “Филип Морис” од марта је доступан и Чачанима. Овај револуцинарни производ команије “Филип Морис” је представљен као боља замена за цигарете.

Користећи нови електронски уређај, пушачи задравају исти ниво никотина и прави укус дувана, али се елиминишу неки негативни ефекти који настају услед пушења цигарета. Нема дима, пепела, непријатних мириса и негативног утицаја на околину. Тренутно више од пет милиона људи широм света уместо цигарета користи овај алтернативни дувански производ, али циљ компаније “Филип Морис” је да једнога дана, у што скоријој будућности сви пунолтени пушачи пређу на боље замене за цигарете.

Познато је да је и стручна јавност мишљења да дубвански дим није штетан само за пушаче, већ и за њихову околину. Међутим, нови дувански производи, базирани на технологији загревања дувана, не ослобађају дувански дим, па се самим тим не мењају ни квалитет ваздуха у просторији у којој се користе. Др Мирослава Николић, дугогодишња професорка технологије дувана на Универзитету у Београду констатује да је основни проблем код конзумирања цигарета заправо процес сагоревања дувана.

– Сагоревањем дувана ствара се велики број штетних материја које утичу на здравље пушача и њихове околине. Технологија загревања, а не сагоревања дувана,  коју је компанија “Филип Морис” развила, функционише тако што уређаји за загревање дувана уместо дима стварају аеросол који у себи садржи драстично мање штетних и потенцијлно штетних једињења у поређењу са димом класичне цигаретте – закључила је професорка Николић.

– Подаци Светске здравствене организације показују да ће упркос сталном стезању регулаторног оквира и увођењу све већих рестриктивних мера, број пушача и 2025. године остати готово непромењен. Вођена овим подацима, компанија ”Филип Морис”, лидер у дуванској индустрији решила је да управо тим пушачима који не желе да престану да пуше понуди потенцијално мање штетну замену за традиционалне цигаретте – рекла је Тамара Станковић, из компаније “Филип Морис”. Она је истакла да је након 10 година и три милијарде долара уложених у истраживања у којима је учествовало 400 врхунских научника и стручњака, у компанији “Филип Морис” осмишљен смо нови производе, који је потенцијлно мање штетни од цигарета, а базиран је на принципу несагоревајућег дувана.

И. М.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.