Društvo

НОВИНЕ У ЈАВНОМ КОМУНАЛНОМ ПРЕДУЗЕЋУ  “ПАРКИНГ СЕРВИС”

КАЖЊАВАЊЕ НЕСАВЕСНИХ ВОЗАЧА

Јавно комунално предузеће “Паркинг сервис” од 1. септембра је почело да примењује Одлуку о обављању комуналне делатности управљања јавним паркиралиштима града Чачка, која је по усвајању Скупштине града, ступила на снагу 22. јула. Предузеће је у “прелазном периоду”, дељењем флајера, обавештавало кориснике паркинг услуга о новинама у односу на до сада важећу Одлуку о јавним паркиралиштима. Непрописно паркирање се до недавно сматрало прекршајем, али од ступања на снагу измена и допуна Закона о комуналним делатностима, и паркирање је у делокругу комуналне делатности. Конкретно, то значи да ће возач, који по истеку првих десет минута не плати цену паркирања, бити дужан да плати посебну дневну паркинг карту у износу од 1.200 динара.

 

 

Директор ЈКП “Паркинг сервис” Зоран Благојевић објашњава да ће онима који не плате паркинг или покушају да плаћањем једне СМС поруке задрже возило цео дан на паркинг простору, контролори издавати посебну дневну паркинг карту у износу од 1.200 динара:

– Првих десет минута паркирање је и даље бесплатно, али потом возач мора да пошаље СМС поруку, плати карту код контролора, или купи Греб-греб картицу у оближњим киосцима или кућицама за наплату паркирања. Оним возачима који не буду плаћали паркирање, наши контролори ће издавати посебну дневну карту у износу од 1.200 динара. По издавању ове посебне карте, плаћен је паркинг наредна 24 сата, рачунато од момента њеног издавања. Казна ће износити 1.200 динара, односно 600 динара, ако возач плати у року од осам дана, јер тада стиче право на попуст од 50 одсто. Уколико плати карту у првих осам дана, не само да ће казна износити 600 динара, већ ће и поступак бити заустављен. У противном излаже се скупим и непотребним трошковима принудног извршења.

Сагласно Одлуци о обављању комуналне делатности управљања јавним паркиралиштима града Чачка, налог за плаћање посебне дневне паркинг карте издаје овлашћени контролор предузећа и уручује га кориснику, а уколико не може, причвршћује га на возило на предње ветробранско стакло. Иначе, систем је тако подешен да контролор може да изда посебну дневну карту тек по истеку првих 10 минута од паркирања возила, што је довољно да се пошаље СМС порука или плати паркирање. Ако корисник паркиралишта не плати ни посебну дневну карту, предузеће ће код надлежног суда и јавног извршитеља покренути поступак за принудну наплату посебне дневне паркинг карте.

Директор подсећа да постоје разне повољности за кориснике паркинг услуга, па тако возачи могу да купе месечну карту за затворени паркинг код такси станице, која износи 1.380 динара, или на пример, месечну карту за трећу зону (улице Краља Петра И, Цара Душана, Јаше Продановића, Бате Јанковића, Светозара Марковића…), која кошта 1.950 динара.

Благојевић такође наглашава да је урађен и пројекат Техничког регулисања паркиралишта у зонираном подручју града Чачка, што ће допринети бољем протоку саобраћаја.

Нова услуга ЈКП “Паркинг сервис” – изнајмљивање бицикла (рент а бике), уз подршку Града, Чачанима је на располагању од 1. јула. На пет локација постављени су објекти за изнајмљивање бицикала, за шта је потребан лични документ, на основу кога корисници први пут потписују уговор са предузећем “Паркинг сервис”, а сваки следећи изнајмљују их само уз личну карту. Грађани су овог лета могли да изнајме бицикл по промотивној цени од 120 динара дневно, односно 30 динара по сату, и то од седам до 22 часа радним даном. Од 15. октобра је скраћено радно време због хладнијег времена, и бицикл се може изнајмити од осам до 20 часова. Ову услугу грађани ће моћи да користе до 31. октобра, а након тога следи зимска пауза. Следећа сезона изнајмљивања бицикла највероватније ће почети 1. маја, што ће зависити од временских услова.

Чачанима су на располагању 75 бицикала и три електро бицикла, који се могу изјамити на пет локација у граду: на паркингу код такси станице, у Авенији липа (код вртића “Сунце”), на Љубићком кеју (код вртића “Бисери”), у Атеници (преко пута “Бабића”) и код стадиона ФК “Борац”.

– На овај начин омогућили смо нашим суграђанима да користе бицикле за изнајмљивање по веома приступачним ценама, али истовремено смо желели и да смањимо штетну емисију гасова, односно да мотивишемо људе да паркирају своје аутомобиле и почну да возе бицикле. Бицикл се може узети на једној станици, а предати на другој. На свакој станици је радник који помаже приликом издавања, или враћања бицикла – подсећа директор Благојевић.

Према његовим речима, грађани који су користили ову услугу су углавном били коректни, осим појединих који су бицикле користили чак и за превоз секундарних сировина. Нажалост, има и оних несавесних суграђана који бицикл задржавају и по неколико дана, па чак и читав месец.

– У оваквим случајевима предузеће ће бити принуђено да ангажује јавне извршитеље, да изврше принудну наплату наших потраживања, а несавесни корисници ће морати да плате и цену бицикла, који већ сматрамо отуђеним, и цену услуге коју су користили све време. Наша идеја није била да купимо 75 бицикли за 75 суграђана, већ да услугу рентабајка користе сви грађани који желе. Планирамо да предложимо Градском већу, а касније и Скупштини града, да садашње промотивне цене мало повећамо и да оне важе само за један, евентуално два дана изнајмљивања, а да, на пример, већ од трећег и сваког наредног дана задржавања бицикла, изнајмљивање кошта 1.500 динара дневно, како би натерали људе да враћају бицикле да би могли да их користе и други грађани – најављује директор Благојевић.

Н. Р.

 

 

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ХОРИЗОНТАЛНЕ СИГНАЛИЗАЦИЈЕ

 

Осим о несметаном коришћењу паркиралишта, ово ЈКП брине и о њиховом уређењу, видном и прописном обележавању хоризонталне сигнализације, како би грађани ову услугу могли да користе на најбољи начин. Директор Благојевић наглашава да је приоритет одржавање паркиралишта, да не би ангажовали људе са стране, па тек онда обележавање хоризонталне сигнализације у граду, односно за пружање услуга трећим лицима. До сада су ову врсту услуге користиле фабрике, установе, успешне фирме, велики тржни центри попут “Диса”, “Еммезете”, Дома здравља, “АутоЧачка”, “Ауто Чачка Комерца”, “Унипромета”, “Југокомерца”, Царине, “П.С. Фасхион”, “Понса”, АМС-а…

 

 

АУТОМАТСКА НАПЛАТА ПАРКИРАЊА И КОД ТАКСИ СТАНИЦЕ

 

Такође од 1. септембра, уведена је и наплата паркирања у Улици цара Душана, од цркве до факултета.

– После реконструкције Улице Веселина Миликића код Дома здравља, почеће наплата паркирања у делу од Улице краља Петра И до Хитне помоћи, где ће бити обезбеђена и обележена места за особе са инвалидитетом, као и за возила Хитне помоћи и Здравственог центра. Од Хитне помоћи до Градског бедема и даље ће бити бесплатно паркирање. У Улици краља Петра И кориговано је обележавање и паркирање је сада под углом од нула степени, уместо досадашњих 60 степени, проширене су коловозне траке и олакшан је проток саобраћаја – објашњава координатор Драган Грујовић, апелујући на возаче да се прописно паркирају на свим обележеним паркиралиштима, јер ће у наредном периоду паук возило уклањати непрописно паркирана возила, која заузимају више од једног паркинг места.

Грујовић подсећа да је од 15. октобра уведена аутоматска наплата паркирања и на паркингу код такси станице, што се већ примењује у Скадарској улици:

– Реч је о очитавању регистарских ознака, односно камере очитавају време уласка и изласка одређеног возила са паркинга. Апелујемо и на таксисте који се паркирају у Улици браће Глишића да буду пажљивији, како не би ометали улазак и излазак возила на затворени паркинг код такси станице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.