Aktuelno Društvo

ОБАВЕЗНА ВАКЦИНА ПРОТИВ БАКТЕРИЈЕ ПНЕУМОКОКА

У Србији је јуче почела вакцинација деце против бактерије пнеумокока. Обезбеђено је 165.000 вакцина које ће за популацију деце рођену од 1. јануара 2018. бити бесплатне, а даваће се у три дозе у првих шест месеци, са ревакцинацијом годину дана после треће дозе. У чачански Дом здравља су такође стигле вакцине, а имунизација је почела јуче.

Према подацима Светске здравствене организације, више од 1,6 милиона особа годишње умре од обољења изазваних бактеријом пнеумокока, а готово половину чине деца испод пет година живота.
– Вакцину ће да приме деца рођена од 1. јаснуара 2018. године, односно са навршена два месеца. Примају је у три дозе, заједно са пентаксим вакциниом. Ово је вакцина против стрептокока пнумоније, која изазива запаљење увета, упалу плућа, менингит, тако да је веома значајно да деца буиду заштићена – каже докторка Ивна Лазовић, педијатар и начелник Дечијег диспанзера.

Вакцина се углавном даје у узрасту од шесте недеље до пете године живота, и узависности када се да, одређује се и број доза. Слободно се може рећи да не постоји горња граница за примену вакцине, само се разликују распореди давања вакцине. До сада се вакцина углавном давала пред полазак у колектив, да се дете не би често разбољевало и ако се разболи да болест краће траје и да се искључе компликације, кажу стручњаци.
– До сада су вакцинисана имунодефицијентна деца, малишани који су хронични болесници, који имају уграђен кохлерани апарат и дедца која иду у вртић. Родитељи су куповали вакцине – рекла је др Лазовић. Иако је вакцина против бактерије пнеумокок сада обавезна, докторка Ивана Лазовић препоручује свим родитељима који нису вакцинисали децу да то ураде, само што ће они, као и до сада, морати да купе вакцину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.