Aktuelno Grad

ОБЕЛЕЖЕНО 104 ГОДИНЕ ОД СМРТИ ВЕЛИКЕ СЛИКАРКЕ И ПАТРИОТЕ

ДЕЛА НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ ЗА ВЕЧНОСТ

Надежда Петровић. Војна болница Ваљево, фото: Војни музеј

Пре 104 године, 3. априла 1915, умрла је једна од највећих српских сликарки Надежда Петровић у Ваљевској болници, у којој је била ратна болничарка. Као већ годинама уназад, у родном Чачку, на овај дан обележава се годишњица њене смрти.

У цркви Светог Вазнесења Господњег одржан је парастос Надежди и члановима њене породице, након чега су представници Градске управе, установа и удружења, која носе име велике сликарке, положили венце испред споменика код чачанске Гимназије, рад Надеждиног пријатеља вајара Ивана Мештровића.

– Надежда Петровић је имала је 42 године када је умрла у Ваљевској болници. Оставила је велике, непроценљиве вредности српском народу, а једна од навећих је то што је била идејни творац и први секретар Кола српских сестара. Остала је њена порука сестрама да се Коло одржи са његовим патриотским духом до последње Српкиње. Надежда и данас бди над нама и кад год бисмо застале, сећање на њу даје нам нову снагу да идемо напред. Нека јој је вечна слава и хвала – рекла је Бојана Јакшић, председница Кола српских сестара у Чачку.

Александар Дачић, в.д. директора Уметничке галерије „Надежда Петровић“ навео је да је датум смрти прилика да се још једном подсетимо на велико дело наше сликарке.

– Сваке две године ми се подсећамо у оквиру Меморијала Надежда Петровић. Али и на овај начин скрећемо пажњу на значај који је ова уметница, својим уметничким деловањем и друштвеним ангажовањем, учинила за наш град и Србију. У Уметничкој галерији баштинимо њено дело и поглед на уметност ка савременом стваралаштву, а који нас мотивише да идемо напред, у уметничком смислу, а са уметности то се преноси и на друштвени живот и дух, надам се, свих нас у овом граду – рекао је Дачић.

Надежда Петровић рођена је у Чачку 12. октобра 1873. Димитрије и Милева, рођена Зорић, имали су, поред Надежде, 12 деце, а најмлађи је био писац Растко Петровић. Породица се преселила у Београд 1884. године. Надежда се сматра оснивачем српске модерне уметности, сачувана су њена бројна дела, а многа су и данас у врху српског сликарства и уметности. Сахрањена је на Новом гробљу у Београду, у породичној гробници Петровић.

В. Т.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.