Društvo

ОВЕ ГОДИНЕ ПОСАО ЗА ОКО ТРИСТА ЧАЧАНА

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ ОВЈАВИЛА ДЕСЕТ ЈАВНИХ ПОЗИВА

Директор чачанске филијале НСЗ Саша Обрадовић

У Националној служби за запошљавање (НСЗ), филијала Чачак, представљени су програми и мере Акционог плана запошљавања за 2018. годину, за које су јавни позиви и конкурси објављени 14. фебруара. На конференцији за новинаре презентовани су и резултати мера запошљавања које су спроведене 2017. године на територији коју покрива филијала Чачак.

За 2018. годину НСЗ је расписала десет јавних позива, о којима је детаљно говорио директор филијале Саша Обрадовић. Највећи број мера односи се на теже запош љиве категорије (млађих од 30 година без квалификација, они који траже посао дуже од 12 месеци, као и оних који су били или су још у хранитељским породицама, старији од 50 година, технолошки вишкови, Роми, особе са инвалидитетом, радно способни корисници социјалне новчане помоћи, дугорочно незапослени и жртве породичног насиља).

Послодавци се могу јавити на јавни позив за доделу субвенција за запошљавање незапослених из категорије теже запошљивих, а квота за Чачак је 49 лица. Конкурс траје до 30. новембра.

Јавни позив је објављен и за субвенције за самозапошљавање, а конкурс траје до 16. априла. Објављен је и позив за самозапошљавање особа ромске националности. Износи ових субенција, у зависности од категорије незапосленог, крећу се од 180 до 220 хиљада динара. Конкурс за организовање и спровођење јавних радова обухвата, такође, теже запошљиве категорије, а новчана накнада је и ове године 18.000 динара, уз две хиљаде за трошкове превоза.

– Национална служба је расписала конкурс и за рефундацију трошкова – за радну асистенцију као вид подршке особама са инвалидитетом, које се запошљавају под посебним условима. Послодавац може да оствари субвенцију за опремање радног места, за коју може да добије до 400 хиљада динара у једнократном износу – објаснио је Обрадовић, наводећи и остале мере које се односе на подстицање запошљавања особа са инвалидитетом (запошљавање ОСИ без радног искуства, ангажовање за јавне радове), а као послодавци могу се јавити и удружења грађана која имају статус правног лица.

Јавни позив објављен је и за програм стручне праксе, који обухвата 92 незапослених, а новина је да праксу могу обавити и у правосудним институцијама. Субвенције на територији НСЗ Чачак могу остварити десет незапослених за обуку на захтев послодавца, који за то добијају 100 хиљада динара. Јавни позив објављен је и за програм стицања практичних знања, а намењен је незапосленима без или са ниским квалификацијама.

Осим ових јавних позива, Обрадовић је највио да ће у априлу бити објављени конкурси за запошљавање, за које новац обезбеђују локалне самоуправе. Такође, субвенције ће се остваривати и преко ИПА програма Европске уније. Прошле године филијала Чачак је од Европске уније добила новац за 130 лица из овог програма. У Чачку је 20 незапослених било на курсу за немачки језик, 20 за геронтодомаћице и 18 за кројаче.

Обрадовић је подсетио да је Чачак прошле године за мере и програме запошљавања од државе добио 11 милиона динара, а локална самоуправа је уложила 38 милиона динара. У оквиру ових мера укупно је ангажовано 271 особа. Ове године предвиђена је слична сума, а рачуна се да ће се овим мерама запослити око 300 особа.

Највећи проценат реализације подстицајних мера које већ годинама спроводе град и држава је у категорији самозапошљавања. Директор Обрадовић сматра да је то показатељ добро спроведених програма. Он је навео податак да је око 80 одсто оних који су користили ова средства, и после две године наставило са радом.

В. Тртовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.