Kultura

ОДГОВОРНО ПРЕМА КУЛТУРНОМ НАСЛЕЂУ

ИЗЛОЖБА ВОЈВОЂАНСКЕ БАНКЕ И ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ У ЧАЧАНСКОЈ ФИЛИЈАЛИ

 

Војвођанска банка у оквиру пројекта „Одговорно у култури“ у сарадњи са Галеријом Матице српске из Новог Сада, започетој јуна прошле године, организовала је “Караван слика” најистакнутијих војвођанских сликара друге половине 20. века, одабраних из колекције која броји више од 600 ликовних дела. Колекција је власништво Војвођанске банке, која је на овај начин показала одговоран однос према културном наслеђу, пружајући пример и другим пословним системима. “Караван слика” је до сада био изложен у Народној банци Србије у Београду, у Галерији Матице српске у Новом Саду и у Крагујевцу, након чега је стигао и у Чачак. Изложба је свечано отворена у уторак, 27. јуна, у чачанској филијали Војвођанске банке, у Улици Жупана Страцимира 8, а грађани су могли да је виде до 30. јуна од 18 до 20 часова.

5

Изложено је укупно пет репрезентативних слика: “Банка”(1990) Саве Стојкова, уље на картону; “Јесењи салаш”(1993) Милана Кечића; “Жита” (1976) Милана Керца; “Бедем под крошњом” (око 1980) Павла Блесића и “Железничка улица у Новом Саду (1960)” Бошка Петровића, последње  четири су уља на платну. О сликама је говорила Мирјана Брмбота, виши кустос Галерије Матице српске, која је поставку и отворила. Мотиви на сликама везани су за пејазаже војвођанске равнице и стару архитектуру.  Мирјана Брмбота је најавила и израду монографије о читавој колекцији.

Директор филијале Војвођанске банке у Чачку Зоран Добросављевић у свом обраћању је истакао да је “Караван слика” део заједничког пројекта Војвођанске банке која је Галерији Матице српске поверила попис, каталогизацију и процену више од 600 уметничких дела, неких од најзначајнијих националних аутора који су стварали у другој половини прошлог века. Кроз изложбе и публикације које ће бити креиране у Галерији Матице српске, ова колекција ће бити доступна широј јавности. Да одговоран однос Војвођанске банке према култури није “од јуче”, вредно је истаћи да је још 2001. године Уметничка галерија “Надежда Петровић” из Чачка, своје колекције представила у овој банци у Новом Саду.

Караван слика најзначајнијих војвођанских сликара друге половине 20. века, након Чачка, биће представљен и публици Апатина, Зрењанина и Суботице.

З. Л. С.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.