Aktuelno Grad

ОДРЖАНА ПАНЕЛ РАСПРАВА О НОВОЈ ИНДУСТРИЈСКОЈ ПОЛИТИЦИ У КОМПАНИЈИ „СЛОБОДА“

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ОСНОВ МОДЕРНЕ ИНДУСТРИЈАЛИЗАЦИЈЕ
Компанија „Слобода“ организовала је у среду, панел расправу под називом „Индрустрија 4.0 – Нова индустријализација Србије“, на којој су разматрани најважнији елементи и аспекти нове индустријске политике Републике Србије. Панелу су присуствовали представници Министарства одбране, Београдског универзитета и Привредне коморе Србије, а презентована је стратегија развоја индустрије у складу са немачким концептом дигитализације и аутоматизације производње и пословања. Ову врсту стратегије су за домаће услове формулисали стручњаци са Машинског факултета у Београду, у сарадњи са Владом Републике Србије.

Србија је међу 19 држава које су у фази развоја стратегије реиндустријализације у складу са Немачким концептом из 2011. године, званим „ИНДУСТРИЈА 4“. Професори Машинског факултета у Београду, у сарадњи са Владом Републике Србије, су осмислили концепт који подразумева план дигитализације и аутоматизације српске индустрије и производње на свим нивоима. Стратегија је презентована у компанији „Слобода“, која је један од најзначајнијих представника наменске индустрије у Србији.
Професор др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета у Београду, рекао је да би требало дефинисати истинске интересе тамо где има високо технолошке производње, развоја, где је цена рада вишеструко већа. Он је нагласио да циљ није продавање јефтине радне снаге, већ да наша земља има сопствени развој, врхунске технологије, а како је нагласио већ их и има.
– То је комапанија „Слобода“. Што се види на примеру њиховог искуства, да из потпуно разорене фабрике дођу до поново врхунски организоване производње. Добар део њихове производње је већ дигитализован, управља се споља, а људи нису угрожени када обвављају, често, ризичне послове. Дакле, „Слобода“ је добар пример онога што радимо – рекао је проф. др Радивоје Митровић.
Концепт реиндустријализације, како је истакнуто, не важи само за велике индустријске погоне, већ и за мала и средња предузећа. Она, такође, морају бити део процеса у ланцу дигиталног система пословања, како би „ухватила корак“ са савременим тржишним трендовима. Стручњаци сматрају да је превасходно потребно дефинисати приоритете и усавршити стратегију развоја у том правцу.
Професор др Видосав Мајсторовић са Машинског факултета у Београду је рекао да концепт програма „ИНДУСТРИЈА 4“ има неколико основних елеманата.
– Полази се од тога да би образовање у вези са радом у индустријским предузећима, од техничара до инжињера, морало да се постави на новим основама, које би се заснивале на концепту „ИНДУСТРИЈА 4“ – рекао је професор Мајсторовић, истичући да морају да се успоставе нови пословни модели фабрика, који би били дефинисани према новом концепту дигитализације. Све то би требало да прати одговарајући програм који би подржала Влада Републике и министарства за економију и науку и технологију, како би се програм и реализовао у пракси, сматрају стручњаци.


Компанија „Слобода“ запошљава више од 2.300 радника, а генерални директор овог предузећа Зоран Стефановић је истакао да оно континуирано ради на дигитализацији, али да је најважније максимално умањити ризике од повреда на раду.
– Константно уводимо нове технологије у којима је примењена дигитализација, а пре свега у опасним погонима, како би се побољшала безбедност и заштита радника – рекао је Стефановић.
Панел расправи је присуствовао и генерал мајор Младен Вуруна, начелник Управе за одбрамбене технологије У Министарству одбране. Он је истакао важност опоравка компаније „Слобода“ након девастирајућег бомбардовања.
И. М.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.