Dragačevo

ОДРЖАНА 70. СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

Image may contain: one or more people, people sitting, table and indoor

Општинско веће општине Лучани, одржало је данас 70. седницу на којој су чланови већа најпре разматрали и усвојили предлог програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине за текућу годину.Разматрани су и усвојени и извештаји о пословању јавних предузећа и установа као и разматрана текућа питања и жалбе на решења општинске управе.

У оквиру предлога програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике рурарлног развоја, чланови већа су усвојили предложену листу инвестиција за развој ове области вредну преко 20 милиона динара.

За набавку квалитетних приплодних грла млечних раса, говеда, оваца и коза општински буџет ће одвојити 3.2 милиона. За опрему за мужу, хлађење и чување млека на фарми, укључујући све елементе, материјале и инсталације 1.5 милион. За подизање нових или обнављање постојећих вишегодишњих засада воћака, хмеља и винове лозе 1 милион. За машине, уређаје и опрему за наводњавање усева 2 милиона.

Програмом је такође предвиђено да за набавку квалитетних приплодних грла јуница млечних раса субвенционисаће се до 50% вредности инвестиције без ПДВ-а, а максимални износ субвенције је 60 хиљада динара по грлу. Прихватљиви корисници су пољопривредна газдинства која су извршила набавку квалитетних приплодних грла јуница старости од 14 до 30 месеци у моменту издавања рачуна о набавци или неког другог доказа о куповини (оверена потврда, уговор).

Износ подстицаја по кориснику за набавку кавалитетних приплодних грла крава млечних раса је 50% без ПДВ-а, старости до 4 године, а максимални износ субвенције је 60 хиљада динара по грлу.

Износ подстицаја у односу на укупну вредност прихватљивих трошкова у оквиру инвестиције за набавку квалитетних приплодних грла оваца/коза је 50% од укупне вредности реализоване инвестиције, максималан износ субвенције је 80 хиљада динара без ПДВ-а. Носилац газдинства односно члан газдинства у власништву мора имати 10-100 грла квалитетних приплодних грла оваца/коза. Старост квалитетних приплодних грла оваца/коза мора бити старије од 6 месеци.

За куповину опреме за мужу, хлађење и чување млека на фарми, укључујући све елементе, материјале и инсталације је 50% од укупне вредности реализоване инвестиције, максималан износ субвенције је за куповину опреме за мужу 50 хиљада динара по једном кориснику без урачунатог пореза на додатну вредност а за хлађење и чување млека на фарми, укључујући све елементе, материјале и инсталације до 50 хиљада динара без урачунатог ПДВ-а.
За набавку пумпе за наводњавање, агрегата за покретање пумпи, цеви за наводњавање, филтери, помоћна опрема за наводњавање и орошавање, систем кап по кап, прскалице, распрскивачи, орошивачи, цистерне за наводњавање (прикључна машина) по једном кориснику је 50% до 50 хиљада динара.
За свако осигурано пољопривредно газдинство вршиће се повраћај у износу до 30% и максималном износу до 10 хиљада динара од износа премије осигурања, без пореза, по редоследу достављања захтева до утрошка планираних средстава.
Захтеви за коришћење средстава се могу поднети до 30.11.2018. године, преко писарнице Општинске управе општине Лучани.
Програмом је планирано и 250 хиљада за информативне активности, сајмове, изложбе, манифестације и студијска путовања пољопривредника.
Програмом је предвиђена нова мера подстицаја и то нaбавка хране и ветеринарске услуге за остављену женску и мушку телад у укупној вредности од 7.2 милиона динара. Предвиђена помоћ је 100 одсто од цене ветеринарских услуга и до 100 одсто за остављену уматичену женску и мушку телад од увезених квалитетних приплодних уматичених грла јуница првотелки које су набављене ван територије општине Лучани.

У наставку седнице већници су усвојили извештаје о раду у прошлој години регионалног предузећа Рзав Ариље, као и општинских предузећа и установа Центра за културу и спорт, Туристичке организације, Библиотеке, ЈП “Драгачево путеви“ и Правобранилаштва.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.