Kultura

ОЛИВЕРИ НЕДЕЉКОВИЋ “ПЕРО ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА“

ЧАЧАНСКОЈ ПОЕТЕСИ ДОДЕЉЕНА НАГРАДА НА 28.

“ВИДОВДАНСКОМ ПЕСНИЧКОМ БДЕНИЈУ” У ГРАЧАНИЦИ

Пише: Зорица Лешовић Станојевић

Награда „Перо Деспота Стефана Лазаревића“ на најзначајнијој књижевној манифестацији на Косову и Метохији, 28. „Видовданском песничком бденију 2018“, одржаном у оквиру Видовданских свечаности у Грачаници, 27. јуна, додељена је песникињи из Чачка Оливери Недељковић. Због временских прилика, ова и друге књижевне награде уручене су добитницима у великој сали Дома културе „Грачаница“, уместо, традиционално, у манастирској порти. „Златни крст кнеза Лазара“ припао је Ивану Негришорцу, „Грачаничка повеља“ Братиславу Р. Милановићу, а „Кондир Косовке девојке“ Весни Капор.

Манифестација “Видовданско песничко бденије” одржана је под мотом  „Чувајмо Косово и Метохију и чекајмо тренутак великог преокрета!“

Свечаност је, уз наступ више песника употпунио и величанствени концерт Симфонијског оркестара и Хора Радио телевизије Србије, под вођством маестра Бојана Суђића, са програмом „Србија у центру музичког европског путовања“.

Жири овогодишњег „Видовданског песничког бденија“ радио је у саставу: песникиња Злата Коцић, проф. др Слободан Владушић и књижевни критичар Жарко Миленковић. Награда „Перо деспота Стефана Лазревића“ припала је Оливери Недељковић, због поезије која трага за „апсолутном чистотом, појединачног и општег“. Чачанској песникињи награду је у име организатора уручио Жарко Миленковић.

У одлуци жирија награде “Перо Деспота Стефана Лазаревића” забележено је: „Ако морамо у неколико обриса сажети оно битно што књижевни дар Оливере Недељковић чини видљиво особитим, онда је то најпре несвакидашња тананост душе, ретка суптилност проживљавања, префињен начин да се речима нежно и безболно обухвати трепетност бића, дубина и пуноћа тренутка, немир чула, како сопствених тако и ближњег – све то у изузетној, данас најређој, непатвореној чежњи за апсолутном чистотом, појединачног и општег”.

Оливера Недељковић (рођена Вуксановић, Чачак, 1973) је библиотекар саветник Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” у Чачку. Након завршене чачанске Гимназије, дипломирала је на Групи за српскохрватски језик и југословенске књижевности на Филозофском факултету у Нишу. Од 1999. године запослена је у чачанској Библиотеци, где је обављала послове информатора на Одељењу за одрасле читаоце, а од 2004. године ради у Завичајном одељењу. Објавила је збирке поезије “Водени цвет”, “Прибор за читање”, “Сувласници белине” и збирку поезије у прози “Постељица”. У издању београдске издавачке куће “Чекић” 2013. године, објавила је књигу прича за децу “Причино дете”, за коју је добила књижевну награду “Момчило Тешић”. Песме су јој превођене на пољски, шпански, македонски и руски језик. Аутор је и две књига есеја. Објавила је више радова који осветљавају дело знаменитих стваралаца из књижевне прошлости чачанског краја.

Стихове, у славу Видовдана, поред награђених књижевника, говорили су песници: Живорад Недељковић, Злата Коцић, Драган Хамовић, Драгомир Костић, Радосав Стојановић, Зоран С. Николић, Мики Јовановић, Милорад Ивић, Ненад Раденковић Јеро, Драгиша Бојовић и Зоран Недељковић. Манифестацију „Видовданско песничко бденије 2018.“ подржали су Министарство за културу Владе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, Скупштина Града Приштина, Општина Грачаница и Дом културе Грачаница.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.