Aktuelno Društvo

ОЧИТАВАЊЕ КАЛОРИМЕТАРА ПЛАЋАЈУ ГРАЂАНИ

После састанка са представницима Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Министарства рударства и енергетике, одржаног у фебруару, менаџмент Јавно комуналног предузећа за грејање “Чачак” саопштио је да је обавеза грађана да плаћају очитавање калориметара. Према речима техничког директора ЈКП “Чачак” Владимира Кандића, грађани имају рок да потпишу уговоре са овлашћеним контролорима до краја грејне сезоне, односно до почетка наредне, до 1. октобра, а уколико то не ураде, ово предузеће ће им обрачунавати потрошњу паушално, по квадратури стана.

Купци који имају уграђене интерне мерне уређаје могу да очитавање калориметара и расподелу утрошене топлотне енергије реализују уговарањем са овлашћеним фирмама, или са енергетским субјектом, у складу са Одлуком о условима и начину снабдевања топлотном енергијом Града Чачка. Овом Одлуком је дефинисано очитавање мерних уређаја, у којој се наводи да је обавеза купца да организује очитавање уређаја са енергетским субјектом, или другим овлашћеним правним или физичким лицем, уз финансирање очитавања. Реч је пре свега о уређајима који служе за регистровање сопствене појединачне потрошње крајњег купца и расподелу са заједничког мерног места у топлотно-предајној станици. Њихова уградња, сервисирање и одржавање су у надлежности крајњег купца, јер су његово власништво. Мерење и очитавање испоручене топлотне енергије у топлотно-предајним станицама на заједничком мерном месту, као и одржавање, сервисирање и баждарење тих уређаја неспорно је обавеза ЈКП “Чачак”, објашњава технички директор Владимир Кандић.

Уградња уређаја за очитавање индивидуалне потрошње топлотне енергије је лични избор купаца и служи искључиво за расподелу очитане вредности потрошене топлотне енергије на мерилу у топлотној предајној станици. Потребно је да купци који имају уграђене уређаје за расподелу утрошене топлотне енергије, уколико желе да им се и даље обрачун утрошене топлотне енергије врши по основу очитане потрошње, закључе уговор са овлашћеним фирмама, који ће прецизно дефинисати обавезе контролора и купца топлотне енергије.

– У фебруару смо одржали састанак са ресорним министарствима трговине и енергетике, на коме су усаглашени ставови о томе које обавезе имају корисници за плаћање услуга за очитавање калориметара, а које су обавезе испоручиоца топлотне енергије. Према Закону о енергетици на месту предаје топлотне енергије, подстаницама где се налазе мерачи, дужни смо да очитавамо са централних мерача, односно на месту предаје топлоте. На месту расподеле топлотне енергије, а то су мерачи који се налазе испред станова, или на радијаторима, очитавање врше овлашћени контролори уз сагласност станара, односно, ту услугу дужни су да плаћају и финансирају сами корисници. На корисницима је да одлуче да ли ће потписати уговор са овлашћеним контролорима, или ће топлана на бази очитаног централног мерача вршити расподелу потрошње паушално, односно по квадратури – наглашава Владимир Кандић.

Пошто грађани потпишу уговоре са овлашћеним контролорима, они ће ЈКП “Чачак” достављати податке са места мерења, напомиње технички директор и додаје да је рок за одлуку станара крај грејне сезоне, односно почетак наредне, до 1. октобра.

– У интересу станара је да потпишу уговоре, како не би изгубили инвестицију уградње и могућност контроле, регулације и уштеде коју обезбеђују мерачи. Услуга плаћања очитавања калориметра је мала у односу на уштеде које грађани могу да остваре приликом очитавања. Цена годишњег очитавања калориметара је 24 евра, док у једном месецу грађани могу да уштеде и до неколико хиљада динара штедећи топлотну енергију. Даљинско очитавање не подразумева само услугу егзактног месечног податка, већ и контролу мерача, да ли је исправан, да ли је било прекида, манипулације – објашњава Владимир Кандић и подсећа да ЈКП “Чачак” нема обучене кадрове, нити одговарајуће програме и софтвере који омогућавају даљинско, односно очитавање индивидуалне потрошње.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.