Saobraćaj

Оштрије казне за возаче – појас 10.000 динара

Извор Бета
Пооштравање казни за возаче – појас 10.000 динара
Измене Закона о безбедности саобраћаја на путевима о којима је у Скупштини Србије данас почела расправа предвиђају смањивање толеранције на количину алкохола у крви возача са 0,3 промила на 0,2 промила, повећање санкција за прекорачење брзине а дуплиране су и казне за невезивање појаса. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да су изменама предвиђене строже казне за насилничку вожњу претицање колоне преко пуне линије, за пролазака кроз црвено светло, као и за вожњу са више од два промила алкохола у крви предвиђен је обавезан затвор од 30 до 60 дана или казна рада у јавном интересу од 240 до 360 сати, 14-16 казнених поена и девет месеци забране управљања возилом.

Због невезивања појаса уместо досадашњих 5.000 динара казна ће бити 10.000 динара.

Стефановић је навео да је изменама предвиђена и појачана одговорност возача који превозе децу, јер ће се дећа моћи превозити само у одговарајућем безбедносном седишту, односно на подметачу за седење у зависности од узраста и висине.

За рањиве категорије младих и неискусних возача пооштрени су услови под којима они могу да дођу до возачке дозволе, као и то да не могу управљати возилом са снагом мотора већом од 80 киловата све док не стекну спремност и искуство да управљају возилом с већом снагом, што ће процењивати стручњак.

За младе возаче је предвиђена нулта толеранција за алкохол, забрана телефонирања током вожње, забрана вожње између 23.00 и 6.00, а предвиђено је и да могу да превозе највише три лица, укључујући и лице под чијим наџором возе.

Стефановић је рекао да је изменом закона предвиђен и обавезан видео наџора приликом вршења техничких прегледа који ће бити повезан посебним програмом са МУП-ом.

Он је навео да се прекршајем више неће сматрати претицање бицикала, радне машине, трактора, мотокултиватора, односно запрежног возила, ако је безбедно и под условима да је у складу са прописаним законом, јер су уочили да лети то утиче на стварање колона које утичу на безбедност на путевима.

Министар је казао да су измене дуго и детаљно припремане и поручио посланицима да је дообродошла свака сугестија која доприноси повећању безбедности.

Стефановић је рекао да су те мере предвиђене ради побољшања безбедности саобраћаја и очувања живота.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.