Aktuelno Selo

ПАЉЕЊЕ СТРЊИШТА И РАСТИЊА ЈЕ ВЕОМА ОПАСНО!

Руководилац стручно-оперативног тима за заштиту од пожара Града Чачка Братислав Зечевић, истиче да је ово период године када су могуће учесталије појаве пожара на сеоском подручју, јер пољопривредници врло често прибегавају паљењу отпада биљног порекла, пренебрегавајући чињеницу да то може довести до нежељених последица.

У сарадњи са Комуналном полицијом, чланови стручно-оперативног тима већ неколико година спроводе бројне акције, како би деловали превентивно и едуковали грађане о опасностима изазивања пожара, наводи Зечевић.

-Апелујемо на грађане да не пале стрњике, растиње и остало, а посебно у близини шума, јер на тај начин могу изазвати пожаре широких размера. У овом периоду године много је чешћа појава пожара на сеоском, него на градском подручју, јер се са првим лепим данима обавља велико спремање пољопривредних парцела за предстојећу пролећну сетву. Најбоље је да се отпад лагерује негде са стране. Сматрам да ће наша јавна комунална предузећа изаћи у сусрет грађанима и организовати преузимање оваквог отпадног материјала. Недавно смо имали и случај неодговорног паљења стрњике поред магистралног пута ка Краљеву, где се пожар брзо проширио под утицајем ветра и стварио димну завесу изнад саобраћајнице, што је ограничавало видљивост и возачима отежавало кретање – објаснио је Зечевић.

Закон о заштити од пожара стриктно забрањује било какво паљење отпада и за такве случајеве предвиђа и одговарајуће репресивне мере. Новчана казна за несавесне појединце који пале отпад на својим парцелама износи од 20 до 50 хиљада динара, док су за правна лица казне далеко више. У случају пожара и изласка Ватрогасно-спасилачке јединице на терен – трошкови су далеко озбиљнији, што повлачи и веће новчане казне.

Оставите одговор