Aktuelno Grad

ПОКРЕТ ГОРАНА ПОНОВО АКТИВАН У ЧАЧКУ

ЗА ЗЕЛЕНИЈИ, ЗДРАВИЈИ И ЛЕПШИ ГРАД

Александра Стругар, председница Покрета горана Чачак

Од прошлог месеца у Чачку је поново активан Покрет горана. Основано као невладино, непрофитно и добровољно, удружење је за основни циљ поставило унапређење заштите животне средине. Поред пошумљавања на територији града, кроз разне пројекте вршиће се едукација, не само младих, већ и свих других грађана, а један од приоритета је и промоција волонтеризма, који је у дужем временском периоду био готово заборављен у нашој земљи. О свему томе и предстојећим акцијама, разговарали смо са Александром Стругар, председницом Покрета горана.

Она истиче да су Удружењу приступиле све основне и средње школе на територији Чачка. Свака школа има свог представника у Покрету и локацију за коју је задужена, на којој ће ученици садити дрвеће, али и бринути о њима и уређености тих делова.

– Много пута чујемо примедбе, замерке и предлоге грађана, а јавност мало учествује када треба да се реализује нешто што може да улепша град и учини га бољим за живот. О екологији морамо бринути сви, односно да сви будемо укључени у свом домену рада. Покрет горана је отворен за све грађане и установе, јер ћемо једино тако имати успешне акције. Вредност овог пројекта је што сви радимо заједно, што доприноси његовој одрживости – рекла је Стругар.

Скупштину Покрета горана чине професори и наставници чачанских основних и средњих школа. Ове године Покрет ће бити максимално ангажован кроз пројекат ЈКП „Градско зеленило“, под називом „Наша шума – наша брига“. Планиране су две фазе: прва се реализује од 5. марта до 30. априла, а друга на јесен, у октобру. Одређени су и термини акција, који ће се мењати у складу са временским условима. Садиће се разне врсте листопадног и четинарског дрвећа на десет локација, у градским и сеоским месним заједницама.

– Желимо да уредимо и места која су ван центра града, посебно „џепове“ којих има на градском и сеоском подручју. Зато су предвиђене акције на више од десет локација – у Коњевићима, Прељини, Атеници, Бељини, Слатини, Парменцу, Малој колонији… Све школе су добиле своја задужења. За почетак смо одлучили да укључимо старије основце и средњошколце, јер нам је циљ да они буду активни учесници. Кроз акције ће стећи и додатна практична знања, која ће им у животу сигурно требати – сматра председница Покрета, истичући да ће се на овај начин промовисати млади, њихове вредности и заједништво.

За новембар је планиран мониторинг, када ће надлежни из ЈКП „Градско зеленило“ обрадити и саопштити резултате целог пројекта.

Предвиђено је да ове године у акцијама учествује више од 300 ученика. Стругар каже да ће Покрет горана аплицирати и са другим пројектима, како би било укључено што више „чувара природе“, баш како се зове и нови изборни предмет у петом и шестом разреду основне школе. Сви пунолетни грађани могу постати чланови или припадници Покрета горана, који је, наглашава наша саговорница, отворен за сарадњу са факултетима, другим удружењима и друштвено одговорним предузећима.

Акција на Љубић кеју

Седиште чачанских Горана је у ОШ „Др Драгиша Мишовић“. На наредном састанку Извршног одбора биће говора и о изгледу приступнице, као и другим важним детаљима о обавезама и правима чланова.

Већ 21. марта, по први пут све чачанске школе ће обележити Светски дан шума. Тада ће на Градском тргу чачански средњошколци грађанима говорити о циљевима пројекта и пројектним активностима.

В. Т.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.