Aktuelno Kultura

Почела обнова споменика жртвама Другог светског рата

Меморијалне комплексе у Прељини и на Спомен-парку није уништавало само време

 

Уз надзор стручњака Завода за заштиту споменика културе Краљево, данас је започета обнова Спомен-костурнице која се више од пола века налази на кружном току у Прељини, код укључења на нови аутопут, као и Споменика борбе и победе у једном од најпознатијих чачанских излетишта. Оба комплекса посвећена су борцима настрадалим у Другом светском рату. У прељинској спомен-костурници сахрањено је 154, а на Спомен парку 4.650 људи.

DSCN6149

– Меморијално здање у Прељини подигнуто је 1951. и од тада није реконструисано. Прилично је девастирано и уништено, украдене су бронзане спомен-бисте народних хероја и постаменти. Радови ће трајати наредних 60 дана, а у конзерваторским и рестаураторским подухватима обновићемо рељефе, приступне стазе и камени покривач који је временом највише страдао. Немамо довољно средстава да поставимо нове бисте, али се надамо да ће нам Министарство за рад, социјална и борачка питања и наредне године одобрити средства да бисмо Спомен-костурницу у Прељини потпуно обновили – каже Иван Милуновић, вршилац дужности директора краљевачког Завода за заштиту споменика културе.

Иако се налази поред прометне саобраћајнице, многи Чачани нису знали за прељинску Спомен-костурницу. На кружном току ускоро би требало да буде постављен видео надзор, а меморијални комплекс осветљен. Градска управа постараће се за одржавање обновљеног здања.

Горан Кужић, Милун Тодоровић, Иван Милуновић

 

– Српски народ је увек водио ослободилачке ратове и желимо да се сећамо бораца који су дали животе за слободу. Спомен-костурница у Прељини је прилично уништена и када буде обновљена, намеравамо да је сачувамо. Поставићемо осветљење, уз сагласност стручњака Завода, као и видео надзор. Надамо се да ћемо тако успети да у великој мери спречимо вандализам, али морамо да замолимо и Чачане да чувају овај и остале споменике у граду – поручио је Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

DSCN6159

У обнову Споменика борбе и победе биће уложено пет милиона динара. Градска управа је извођачима радова обезбедила воду и струју. Рок за завршетак реконструкције је 120 дана, али главни архитекта који руководи обновом оба споменика Горан Кужић, обећава да ће радови бити завршени до 1. октобра.

– Дело чувеног архитекте Богдана Богдановића на Спомен-парку изграђено је 1980. године и од тада није у већој мери реновирано. После обнове ово место ће одржавати наша јавна предузећа. Планирамо да урадимо паркинг и изградимо тоалете у парку. Ово место је и излетиште и тако би требало да остане. Побринућемо се да и на Спомен парку видео надзором и осветљењем спречимо било какав вандализам. Али, неопходна нам је помоћ Чачана. Сви заједно можемо уживати у одмору и разоноди и бринути о овом месту – напомиње Тодоровић.

 

Грађевинске, рестаураторске и конзерваторске радове на меморијалним комплесима у Прељини и Спомен-парку изводи предузеће „Конструктива ДОО Београд“.

 

ОПРЕДЕЉЕНО ВИШЕ ОД ШЕСТ МИЛИОНА

Обнова меморијалних здања у Прељини и на Спомен парку коштаће 6.600.000 динара. Средства су краљевачком Заводу одобрена на конкурсу Министарства за рад, социјална и борачка питања. Добили су 21 милион, а највиша сума биће уложена у чачанске споменике посвећена борцима погинулим у Другом светском рату. Остатак новца намењен је меморијалним комплексима у Краљеву, Рашкој, Врњачкој Бањи…

Како је најавио директор Завода, уколико и наредне године добију новац, биће поново постављене бисте Радовану Јовановићу, Милуну Минићу и осталим народним херојима које су раније стајале испред Спомен-костурнице у Прељини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.