Aktuelno Kultura

Počela obnova spomenika žrtvama Drugog svetskog rata

Memorijalne komplekse u Preljini i na Spomen-parku nije uništavalo samo vreme

 

Uz nadzor stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, danas je započeta obnova Spomen-kosturnice koja se više od pola veka nalazi na kružnom toku u Preljini, kod uključenja na novi autoput, kao i Spomenika borbe i pobede u jednom od najpoznatijih čačanskih izletišta. Oba kompleksa posvećena su borcima nastradalim u Drugom svetskom ratu. U preljinskoj spomen-kosturnici sahranjeno je 154, a na Spomen parku 4.650 ljudi.

DSCN6149

– Memorijalno zdanje u Preljini podignuto je 1951. i od tada nije rekonstruisano. Prilično je devastirano i uništeno, ukradene su bronzane spomen-biste narodnih heroja i postamenti. Radovi će trajati narednih 60 dana, a u konzervatorskim i restauratorskim poduhvatima obnovićemo reljefe, pristupne staze i kameni pokrivač koji je vremenom najviše stradao. Nemamo dovoljno sredstava da postavimo nove biste, ali se nadamo da će nam Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja i naredne godine odobriti sredstva da bismo Spomen-kosturnicu u Preljini potpuno obnovili – kaže Ivan Milunović, vršilac dužnosti direktora kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Iako se nalazi pored prometne saobraćajnice, mnogi Čačani nisu znali za preljinsku Spomen-kosturnicu. Na kružnom toku uskoro bi trebalo da bude postavljen video nadzor, a memorijalni kompleks osvetljen. Gradska uprava postaraće se za održavanje obnovljenog zdanja.

Goran Kužić, Milun Todorović, Ivan Milunović

 

– Srpski narod je uvek vodio oslobodilačke ratove i želimo da se sećamo boraca koji su dali živote za slobodu. Spomen-kosturnica u Preljini je prilično uništena i kada bude obnovljena, nameravamo da je sačuvamo. Postavićemo osvetljenje, uz saglasnost stručnjaka Zavoda, kao i video nadzor. Nadamo se da ćemo tako uspeti da u velikoj meri sprečimo vandalizam, ali moramo da zamolimo i Čačane da čuvaju ovaj i ostale spomenike u gradu – poručio je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

DSCN6159

U obnovu Spomenika borbe i pobede biće uloženo pet miliona dinara. Gradska uprava je izvođačima radova obezbedila vodu i struju. Rok za završetak rekonstrukcije je 120 dana, ali glavni arhitekta koji rukovodi obnovom oba spomenika Goran Kužić, obećava da će radovi biti završeni do 1. oktobra.

– Delo čuvenog arhitekte Bogdana Bogdanovića na Spomen-parku izgrađeno je 1980. godine i od tada nije u većoj meri renovirano. Posle obnove ovo mesto će održavati naša javna preduzeća. Planiramo da uradimo parking i izgradimo toalete u parku. Ovo mesto je i izletište i tako bi trebalo da ostane. Pobrinućemo se da i na Spomen parku video nadzorom i osvetljenjem sprečimo bilo kakav vandalizam. Ali, neophodna nam je pomoć Čačana. Svi zajedno možemo uživati u odmoru i razonodi i brinuti o ovom mestu – napominje Todorović.

 

Građevinske, restauratorske i konzervatorske radove na memorijalnim komplesima u Preljini i Spomen-parku izvodi preduzeće „Konstruktiva DOO Beograd“.

 

OPREDELJENO VIŠE OD ŠEST MILIONA

Obnova memorijalnih zdanja u Preljini i na Spomen parku koštaće 6.600.000 dinara. Sredstva su kraljevačkom Zavodu odobrena na konkursu Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja. Dobili su 21 milion, a najviša suma biće uložena u čačanske spomenike posvećena borcima poginulim u Drugom svetskom ratu. Ostatak novca namenjen je memorijalnim kompleksima u Kraljevu, Raškoj, Vrnjačkoj Banji…

Kako je najavio direktor Zavoda, ukoliko i naredne godine dobiju novac, biće ponovo postavljene biste Radovanu Jovanoviću, Milunu Miniću i ostalim narodnim herojima koje su ranije stajale ispred Spomen-kosturnice u Preljini.

Ostavite odgovor