Obrazovanje

ПРЕДАВАЊЕ О СРПСКОМ НАУЧНИКУ И РОДОЉУБУ МИХАЈЛУ ПУПИНУ У ГИМНАЗИЈИ

ПРЕДАВАЊЕ О СРПСКОМ НАУЧНИКУ И РОДОЉУБУ МИХАЈЛУ ПУПИНУ У ГИМНАЗИЈИ

ГОСТ АЛЕКСАНДРА НИНКОВИЋ ТАШИЋ 

Лабораторија за физику на Универзитету Колумбија добила је име по нашем физичару, Михајлу Пупину. Сједињене Државе додељују престижну медаљу за науку са Пупиновим именом. Кад се уђе у зграду НАСА, постоје две почасне собе – једна посвећена Галилеју, друга Пупину. Америка је по њему назвала кратер на месецу и једну малу планету. Овај велики научник, у исти мах, био је и један од највећих Срба 20. века, родољуб какав се ретко среће.

 

Године 1914. Михајло Пупин упутио је писмо Српској краљевској академији којим оснива фонд под именом “Фонд Пијаде Алексић – Пупин“. Овим Фондом желео је да изрази „благодарност матери која га је под теретом тешких жртава упутила из сеоске школе у вишу варошку школу, мада сама у свом детињству није видела ни сеоску школу, нити је икад имала прилике да изучи вештину писања и књиге. Ја сам уверен да данас има велики број таквих српских матера у новоослобођеним крајевима, па зато радо откидам од мојих уста да њима мало олакшам терет школовања њихових синова“. Тај фонд је даровао преко 20.000 школских стипендија.

Године 2016, Александра Нинковић Ташић организовала је о том и таквом Пупину изложбу у САНУ, коју је видело  200 хиљада посетилаца. О свему овоме и много чему другом биће речи у чачанској Гимназији, 11. децембра, у 18 часова, у просторијама Свечане учионице и у оквиру програма јавих предавања Заједнице дома и школе Гимназије у Чачку. Биће представљена књига у издању „Катене Мунди“, „Звонари слободе/ Михајло Пупин и Владика Николај“, Александре Нинковић Ташић и Бранислава Стојковића. Говоре Александра Нинковић Ташић и Никола Маринковић.

УЛАЗ СЛОБОДАН И ПОЖЕЉАН!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.