Društvo

ПРЕДСТАВНИЦЕ УДРУЖЕЊА ПОСЛОВНИХ ЖЕНА «НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ» У РАДНОЈ ПОСЕТИ БРИСЕЛУ

ИНСПИРАЦИЈА БУДУЋИМ ПРЕДУЗЕТНИЦАМА

 

 Представнице Удружења пословних жена «Надежда Петровић» из Чачка, од 28. до 31. марта, биле су у радној посети Бриселу, где су успешно представиле наше предузетнице. Овом приликом договорена је и презентација чланица удружења у организацији Привредне коморе Србије, а уз подршку наше Амбасаде у Бриселу.

– Једна од основних активности УПЖ «Надежда Петровић» је промоција чланица и у другим земљама, где оне могу да представе своје производе. Овог пута смо одлучиле да посетимо Брисел, нашу Амбасаду, удружења која су већ дуго при Уједињеним нацијама и која учествују на разним пројектима. Једна од основних активности је била посета представништву Привредне коморе, где су наше чланице имале прилику да представе своја предузећа и производе, али и да добију добре информације како треба пословати и понашати се на белгијском односно бриселском тржишту. Бриселско тржиште је једно од најзахтевнијих, али с обзиром на то да је то град у коме се доносе одлуке од којих у великој мери зависе даља пословања наших предузећа, сматрале смо да управо ту треба да разговарамо о нашим производима и проблемима, како да их представимо на најбољи могући начин – каже Горана Танасковић, руководилац Организационе јединице Чачак Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа.

За чачанске предузетнице је организован пријем у српској Амбасади у Бриселу, где их је дочекала амбасадорка Србије Марина Јовићевић са сарадницима.

– Имали смо лепу сарадњу са амбасадорком Јовићевић, која нам се максимално посветила и упознала са Брислеом. Разговарали смо и са генералом Предрагом Бандићем, војним представником при Европској унији о учешћу на Хуманитарном базару. Сарадња је започета захваљујући Студију «Марушка», који већ неколико година учествује на Хуманитарном базару, који се одржава у Бриселу. У оквиру ове хуманитарне акције реализују се и хуманитарни пројекти, због чега смо највише и посетили Брисел, како би се информисали за шта наше удружење може да аплицира, како би се тај новац вратио у Србију, односно у Чачак. За представнице УПЖ «Надежда Петровић» организовано је и стручно предавање Срђана Мачкића, шефа Канцеларије АП Војводине при ЕУ, који ће нам помоћи у вези са конкурисањем на пројектима битним за наше удружење. Детаљно нам је објаснио како се раде пројекти ЕУ, како се аплицира, на којим пројектима можемо бити партнери, на чему треба аплицирати. Такође смо разговарали са Здравком Илићем, из представништва Привредне коморе Србије у Бриселу, који нас је детаљно упознао са законским процедурама које нас очекују и како да им се најлакше прилагодима. Потрудио се да нам објасни како функционише један привредни систем, како се доносе закони, које регулативе морамо испоштовати ако желимо да се нађемо, не само на тржишту Белгије, већ на тржишту ЕУ. Осим што је свака предузетница добила одговоре на питања и сугестије како да унапреди своје пословање, договорена је и презентација чланица удружења у организацији Привредне коморе Србије, уз подршку наше Амбасаде – рекла је Горана Танасковић.

Предузетнице су имале састанак и са представницом Удружења пословних жена из Брисела, од које су такође добиле конструтивне савете и идеје.

– Чланице Удружења «Надежда Петровић» одавно су прерасле страх од неуспеха и непознатих препрека на путу пословног напретка. Не престају да инспиришу будуће предузетнице, исто као што не престају да уче и деле тек стечене нове вештине. У овој години, када славимо десет година постојања, намеравамо да постанемо још видљивије ван наших граница. Пошто смо се одазвале позиву жена предузетница из Црне Горе и биле гошће на њиховом јубилеју, боравиле смо у радној посети граду Ријека, где смо имале пријем у Хрватској господарској комори-жупанијска комора Ријека и приморско-горанској жупанији. Уз присуство конзула Републике Србије у Ријеци Горана Петровића, истакнуте су најперспективније области сарадње и унапређења пословања између наша два града и удружења пословних жена двеју земаља. Најновије путовање у Брисел донело нам је задовољство да представимо у најбољем светлу наш град, пословање наших чланица и да прикажемо нашу спремност и способност да сарађујемо и ван наших простора. У том смислу добиле смо апсолутну подршку наше Амбасаде, где нас је дочекала амбасадорка Марина Јовићевић са својим сарадницима и представништва Привредне коморе са Здравком Илићем, на челу. Сами можда идемо брже, али заједно идемо много даље – рекла је за наш лист Весна Баур, председница УПЖ «Надежда Пертрови ».

Чачанске предузетнице су још једном показале да су увек спремне за успостављање нових контаката, познанстава, пословних прилика и пословних представљања.

Н. Р.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.