Društvo

ПРИВРЕДНА ДЕЛЕГАЦИЈА РЕГИЈЕ ЗЛИН ИЗ РЕПУБЛИКЕ ЧЕШКЕ ПОСЕТИЛА ЧАЧАК

У дводневној посети (јуче и данас) Регионалној привредној комори Моравичког и Рашког управног округа и Граду Чачку била је привредна и политичка делегација Регије Злин из Републике Чешке. После посете Сајму грађевине у Београду, чешки представници су изразили жеqу да бораве у Чачку и разговарају са нашим привредницима, превасходно из области аутомобилске и електро индустрије, грађевинарства и рециклаже отпадног материјала.

– Ово је сарадwа која траје дуги низ година. Удружеwе пословних жена “Надежда Петровић” је прошле године боравило у Регији Злин. Задовоqство нам је што су се одазвали у овако великом броју, али нам је такође драго што конференцији присутвују и многи наши привредници. Надам се да ћемо и убудуће имати успешну сарадwу са Републиком Чешком, јер ми већ извозимо на wихово тржиште, али и увозимо wихове производе. У Чачку имамо највећег увозника и генералног заступника аутомобила Шкода, по чему је Чешка препознатqива. Неке наше фирме су већ пласирале своје производе на тржишту Републике Чешке, углавном извозимо производе текстилне и металопрерађивачке индустрије, као и пластичне делове. Наравно, можемо да сарађујемо и у другим областима, да унапредимо нашу привреду, кроз једну занимqиву земqу у Европској унији – рекла је Горана Танасковић, руководилац РПК Моравичког и Рашког управног округа ОЈ Чачак.

Индустријски потенцијал Региона Злин је углавном у производним предузећаима. Очуване су традиционалне индустрије – гума, пластика, електро и прехрамбена индустрија, инжеwеринг, грађевинарство и производwа намештаја.

– Регион Злин је привредно и индустријски веома развијен. Заинтересовани смо  за сарадwу са регионима у Србији. Можемо понудити сарадwу вашим предузећима, или поделити наше искуство. Раније је група чачанских предузетница посетила злински регион, реализовали смо неколико састанака са нашим привредницима и показало се да можемо једни другима да помогнемо. Ове године смо довели заступнике чешких предузетника и надамо се даqој сарадwи – нагласила је Ивета Таборска, директорка Регионалне привредне коморе Злин.

Организатор конференције је ПКС Регионална привредна комора Моравичког и Рашког управног округа, а подржали су је Град Чачак и Удружеwе пословних жена “Надежда Петровић”, подсетио је председник Скупштине града Игор Трифуновић и додао:

– Сматрамо да су овакве конференције неопходне нашем граду, због сарадwе  привредника једне и друге регије. Град Чачак већ 13 година гради пријатеqске односе са чешким градом Валашске Мезиричи, успоставqамо одличну привредну, културну и спортску сарадwу. Од данашwег састанка очекујемо да привредници препознају своје потребе и можда неко крунисаwе конкретном сарадwом, наравно на обострано задовоqство.

Јири Чунек, гувернер Регије Злин, напоменуо је да је Србија једна од земаqа која чека да ступи у Европску унију:

– Испред Србије су тешки, можда проблематични, али надам се и успешни преговори за улазак у ЕУ. Србија, као и Чешка, припадала је земqама које нису биле толико развијене. Ми смо мало напредовали, можемо са вама поделити наше искуство и тиме вам помоћи. Има пуно ствари о којима можемо да причамо у вези комуналне политике, општина и градова, а наравно главна тема требало би да буде туризам.

У оквиру посете Чачку, чешка делегација је посетила и Научно технолошки парк.

– Град Чачак је већ раније сарађивао са градом Валашске Мезиричи и имамо добру привредну сарадwу, и заједничке пројекте у области заштите животне средине и енергетске ефикасности. Ово је званично прва посета чешке делегације Научно технолошком парку и очекујем да ћемо остварити и конкретну сарадwу, а можда и реализовати неке будуће заједничке акције, у смислу подршке младим фирмама, примене нових технолошких решеwа и ртазвоја иновација. Упознаћемо госте из Чешке са нашим капацитетима, са младим фирмама које послују у оквиру НТП Чачак и разговарати о нашим плановима који су прилично амбициозни за ову годину. Надам се да ћемо ускоро започети реализацију планова, али прво ћемо повећати наше пословне капацитете и створити више услова за подршку иновативне делатности и развој нових фирми – нагласио је Мирко Пешић, в.д. директора НТП Чачак.

Данас је привредна делегација из Чешке имала састанак у Регионалној привредној комори Моравичког и Рашког управног округа Организационе јединице Чачак, а политички представници у начелству Моравичког управног округа.

Н.Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.