Društvo

ПРИВРЕДНА КОМОРА СРБИЈЕ, УЗ ПОДРШКУ ГИЗ-А, И У ЧАЧКУ ОРГАНИЗОВАЛА ОБУКУ ДОМАРА У ШКОЛАМА И ВРТИЋИМА

РАЦИОНАЛНА УПОТРЕБА ЕНЕРГИЈЕ

По узору на искуства из Немачке и других развијених западно-европских земаља, Привредна комора Србије, уз подршку ГИЗ-а, развила је програм обуке домара у школама и вртићима на тему енергетске ефикасности. Једна у низу обука у уторак је организована у Чачку, у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању. Домари школа и вртића Чачка, Гуче и Горњег Милановца, као што су и очекивали, сазнали су који су основни принципи рационалне употребе енергије у циљу уштеде, бољег квалитета услова боравка у овим објектима, који су пре свега намењени деци, и мењања свести о важности заштите животне средине. Предавачи су обрадили теме енергетских својстава објеката и енергетске ефикасности, рационалне употребе енергије, могућности уштеда на једноставан начин, услова боравишног комфора у затвореним просторијама, а поред тога су и практично приказали рад на мерним инструментима и сугерисали употребу дневника потрошње енергије, које би домари требало да воде.

– За ову обуку се пријавио 21 домар. Настављамо са праксом да подржавамо све што је у вези са заштитом животне средине и повећањем енергетске ефикасности, а посебно када је реч о пројектима, попут овог са ГИЗ-ом. На овој радионици кроз три, четири модула важних за енергетску ефикасност у јавним зградама, односно у школама, домарима су презентовани системи грејања, хлађење, осветљеност, проток воде. То су модули које је ГИЗ издвојио као најзначајније у овом тренутку – изјавио је директор ПКС-РПК Моравичког и Рашког управног округа Звонко Туфегxић, додајући да ће Регионална привредна комора наставити да преноси знања и искуства из развијених земаља.

Радионицама, осим полазника и предавача, присуствовали су и представници локалних самоуправа и енергетски менаxери на локалу, који су том приликом говорили о значају пројекта, као подршке у увођењу система енергетског менаxмента у Србији.

– Објекти школа и вртића углавном нису у добром стању енергетске ефикасности и због тога морамо да радимо пројекте и конкуришемо и за средства код неких фондова ЕУ, како бисмо реконструисали кровове, заменили столарију и лоше грејне системе заменили енергетски ефикаснијим. На овај начин, не само да штедимо енергију, већ и мењамо свест о важности заштите животне средине и деци обезбеђујемо боље услове боравка у овим објектима. Домари су на овим обукама упознати са основним принципима рационалне употребе енергије, о климатским условима у затвореним просторијама и навикама у проветравању, системима грејања, правилној осветљености…, а резултати уштеде показаће се на крају месеца, односно на крају године. На пример, ОШ “Ратко Митровић” је захваљујући једном пројекту дошла до средстава којима ће обезбедити енергетски ефикасну зграду и остварити минималну потрошњу енергије – рекао је Срђан Бошковић, енергетски менаxер Града Чачка.

Осим до сада одржана три циклуса обука, које је Приредна комора Србије организовала крајем јуна и током септембра и октобра, и ову последњу серију тренинга на пет локација широм Србије, финансира Пројекат српско-немачке развојне сарадње ДКТИ „Енергетска ефикасност у јавним зградама“, који реализује Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ.

Н. Р.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.