Kultura

ПРИЗНАЊЕ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА  НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У ЧАЧКУ

 

НАГРАДА ЗА ДОПРИНОС ДИГИТАЛИЗАЦИЈИ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

Народни музеј из Чачка једина је установа међу добитницима признања и захвалница Министарства културе и информисања за допринос унапређењу процеса дигитализације културног наслеђа. Награде су додељене прошле среде на свечаности у атријуму Нароног музеја у Београду. Доделио их је министар културе и информисања Владан Вукосављевић, који је том приликом званично потписао и „Правилник о ближим условима за дигитализацију културног наслеђа“, као кровни правни акт којим се регулише ова област заштите културне баштине.

Како се наводи у образложењу Министарства културе, један од приоритета  Владе Републике Србије је дигитализација културног наслеђа која се спроводи на свим нивоима. У том смислу и у сарадњи са установама културе, Министарство културе и информисања предано ради на унапређењу процеса дигитализације у свим сегментима рада установа културе и запослених у култури.

„Постигнути су значајни резултати и указала се потреба да се захвалимо и наградимо оне који су дали велики допринос у реализацији овог значајног посла“, наведено је у образложењу Министарства културе.

По речима директорке чачанског Музеја, Делфине Рајић, током фебруара ове године, завршена је обука запослених и инсталиран информациони систем који је омогућио радницима чачанског Народног музеја да у дигиталној форми презентују грађу из својих збирки. Приликом доделе награда, наводи Делфина Рајић, министар културе изрекао је речи хвале за рад свих установа културе у Чачку.

Наиме, у прва три месеца  2018. године извршена је имплементација  јединственог информационог система у 15 музеја у Србији на основу Решења о утврђивању надлежности музеја према врстама уметничко-историјских дела и према територији. Након имплементације и увида у степен и обим коришћења овог система, и у складу са дневним, недељним и месечним увидом у коришћење и унос података у информациони систем, у Министарству је, како се наводи у званичном допису музејским установама, закључено да је неопходно уложити додатне напоре  и интензивирати рад на уносу података у базу, а на основу инструкција које су дали кустоси и информатичари задужени за имплементацију и обуку… Инсистирано је да месечни унос података у базу буде повећан са 50 на до 100 каталошких јединица. …  Поред циља да се рад кустоса, документариста и конзерватора одвија у дигиталном окружењу, крајњи циљ је доступнос тосновних података о богатом културном наслеђу најширој публици у Србији и иностранству. Овај значајан механизам културне политике биће реализован посредством Портала културе Србије и националног агрегатора, претраживача база, који је пуштен у рад крајем септембра.

Сходно овим захтевима и очекивањима, запослени у Народном музеју у Чачку предњачили су међу музејима у уносу дигитализоване грађе своје установе у Србији, чиме су и завредели ово значајно признање.

З. Л. С.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.