Kultura

Приказани документарни филмови са овогодишње „Интеракције“: ЖЕНЕ ЗА ЖЕНЕ

Приказани документарни филмови са овогодишње „Интеракције“

ЖЕНЕ ЗА ЖЕНЕ

У среду 12. децембра, у великој сали Дома културе, у оквиру званичног програма децембарских свечаности, којима се обележава Дан Града Чачка, приказани су документарни филмови настали овог лета на 13. издању Међународног филмског кампа „Интеракција“. Филмске екипе састављене од студената са свих меридијана снимале су током августа у Ивањици, Чачку и Ужицу. Филмови су посвећени женама са простора западне Србије, а посебна занимљивост је да су документарце о њима радиле управо младе редитељке: „Жетеоци“ – Гала Негрело из Аргентине, „Гоњени ловац“ – Сихам Нихови из Француске и „Осамдесет динара“ – Инма де Рејес из Шпаније. Сва три филма су солидно, коректно урађена, а квалитетом се поново издвојио филм који је настао у Чачку „Гоњени ловац“. Занимљива прича о жени, која је од раног јутра у потпуности подређена добробити своје породице, ради и мисли на њих у сваком тренутку, а онда, у ретким тренуцима одмора, одлази у шуму у лов са својим ловачким псима. Страст и посвећеност у исто време, аутентично и добро снимљено.

Филм „Жетеоци“, настао у ивањичком крају, посвећен је једној старијој жени која од раног јутра до мрака обавља кућне послове, помаже својој снахи у брању купина и других послова. Ова стара жена без обзира на године, зрачи енергијом, виталношћу и жељом за животом. Она сведочи о томе колико је обављање „женских“, кућних послова мало вредновано са мушке стране. Мушкарци вреднују свој посао, али мало пажње обраћају на неопходну логистику коју обезбеђују њихове мајке и супруге.

Филм „Осамдесет динара“ је свакако и најбоље снимљен филм, добра фотографија и слике, које много говоре о женама које зарађују хлеб свагдашњи, продајући пољопривредне производе на ужичкој пијаци. Филм прати један радни дан и то од раних јутарњих сати жене из околине Ужица, од продаје на пијаци и свега што томе претходи. Занимљиво је на који су начин младе жене из Аргентине, Француске и Шпаније препознале и осетиле јунакиње својих филмова, схватиле суштину њиховог положаја у породици и друштву и на поетски и довољно убедљив уметнички начин пренеле свој доживљај и не малом броју присутних у сали Дома културе.
Приказивање филмова са „Интеракције“ организовали су Независни филмски центар „Филмарт“ из Пожеге и „Кинокулт“ из Чачка. Пре пројекција, додељене су захвалнице заслужним институцијама, медијима и појединцима.

Фото: Промо

Д. Д.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.