Selo

ПРИОРИТЕТ ПУТЕВИ И НИСКОНАПОНСКА МРЕЖА

ПРОСЛАВЉЕН ДАН МРЧАЈЕВАЦА

Успешне газде, добри домаћини Мрчајевчани прославили су прошле седмице Дан своје месне заједнице. Он се обележава у знак сећања када су  7. октобра 1926. године Указом краља Александра Карађорђевића, Мрчајевци добили статус варошице. Наравно, славило се уз песме, највише о Морави, коју су многи Мрчајевчани опевали, а вероватно међу најлепше стихове спадају они које је написао Обрен Пјевовић. Радослав Богићевић, председник Савета МЗ Мрчајевци, говорио је о томе шта је урађено и шта се планира, а један од важних планова је да сви путеви, којима саобраћају ђачки аутобуси, буду асфалтирани.

Краљевим Указом Мрчајевци су пре скоро 100 година проглашени варошицом, што је тада било попут статуса општине. Варошица је имала цркву, школу и око осам хектара земље у свом власништву, што је било веома важно у тадашње време… У међувремену, развила се и изградила једна од највећих варошица.

Богићевић наводи да је ове године реконструисана канализациона мрежа у дужини 700 метара, крак према Западној Морави. Овом инвестицијом, вредном око шест милиона динара, решен је важан проблем и омогућена нова прикључења. Урађена је и реконструкција крова и сале Дома културе, а остало је да се замене седишта и расвета, што се очекује до краја ове године… За све инвестиције значајна средства издвојио је Град Чачак.

– Захваљујући свом положају и доброј инфрастуктури у делу уз Ибарску магистралу, за разлику од многих места око Чачка и у Србији, у Мрчајевцима се повећава број становника. Приоритет у наредном периоду је уређење путева, посебно оних који ђацима олакшавају путовање до школе, јер добри путеви су један од основних услова да што више младих остане у свом родном крају. Некада смо у варошици имали јаке фирме, грађевинске, прерађивачке, велику фарму… Циљ нам је да се предузећа врате у Мрчајевце, да мештани имају услове сличне као у граду – рекао нам је Богићевић.

Приоритет је и реконструкција нисконапонске мреже, која је у лошем стању у неким деловима месне заједнице. Многа домаћинства остају без струје при мало јачем ветру или невремену. Богићевић каже да постоји обећање да ће бити изграђена велика трафостаница и да ће дрвени стубови бити замењени бетонским.

Што се тиче саме Мораве, која овом крају даје „живот“, али и често однесе летину, Богићевић каже да се нада да ће будући коридор Прељина – Крушевац коначно ову понеких година „водоплавну“ реку укоритити, чиме ће се спречити поплаве, које су 2014. и 2016. нанеле велику штету мештанима Мрчајеваца, Катрге, Заблаћа… А у овом крају многима је пољопривреда главно занимање. „Купусијада“ је допринела да се купус гаји на све већим површинама, али важне културе су и кромпир, паприка… Председник МЗ Мрчајевци сматра да би за још успешнији аграр много значаја имало поспешивање удруживања пољопривредних произвођача у задруге, које су у овом крају биле јаке. Некада је и сточарство било веома значајна привредна грана, чувена је била мрчајевачка пијаца, где су долазили купци и продавци из многих крајева… Са оживљавањем фарме, нада се он, сточарство би опет могло постати велика шанса за развој.

Прослави су присуствовали представници локалне самоуправе, градских предузећа и установа.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.