Aktuelno Društvo Grad

ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ТРНАВИ

ХИТНА ИНТЕРВЕНЦИЈА ГРАДА, СТИЖЕ ВОДА СА „РЗАВА“ 

1
Седница Градског штаба за ванредне ситуације

Због веома тешког стања у водоснабдевању са локалног изворишта, у Трнави је од данас уведена ванредна ситуација. Градски штаб за ванредне ситуације на данашњој седници је, поред ове одлуке, донео закључак да Јавно комунално предузеће „Водовод“ мештанима хитно помогне пуштањем воде са система „Рзав“ на водоводну мрежу Трнавско врело. Мештани воду могу користити искључиво за техничку употребу, али не и за заливање башта, док ће воду за пиће и даље обезбеђивати цистерне. Комунална полиција ће због контроле ове одлуке обилазити терен. Ово је привремена одлука која ће трајати док се не повећа доток воде са локалног изворишта.

Транавци већ годинама имају проблем не само због замућења, већ и велике несташице воде са локалног Трнавског врела. Од 9. јула ове године ситуација је веома тешка, будући да је драстично смањен доток са изворишта, тако да су цеви готово празне, због чега је угрожено око 650 домаћинстава. По процени Савета МЗ Трнава, потребно је упустити око 5-6 литара у секунди са система „Рзав“.

Како је после седнице изјавио градоначелник Чачка Милун Тодоровић, командант Градског штаба за ванредне ситуације, одлука је донета на основу молбе коју је упутио Савет МЗ Трнава.

– Већ од данас после подне покушаћемо да се на даљинском систему укључе пумпе, односно да се у резервоар Р-2, код куће Михаиловића у Трнави, допуни постојећи систем Трнавског врела водом са система „Рзав“. Ова одлука је веома важна због хигијенско-епидемиолошких разлога – рекао је Тодоровић, подсетивши да ЈКП „Водовод“ не газдује системом „Трнавско врело“.

Он је нагласио да су Град и предузеће „Алфако инжењеринг“ урадили свој део посла, када је реч о изградњи мреже у Трнави на коју ће бити прикључена вода са система „Рзав“ и да сада све зависи од одлуке Савета Месне заједнице.

Божидар Гавриловић, технички директор ЈКП „Водовод“ је рекао да су цистерне у Трнаву упућене пре више од месец дана, јер је прво вода са локалног изворишта била замућена, а затим је није било довољно. Он је истакао да помоћ Трнавцима неће угрозити водоснабдевање у другим деловима града, будући да је тренутни проток на „Рзаву“ 1.800 л/с.

3
Божидар Гавриловић, технички директор ЈКП „Водовод“

– Све прогнозе говоре да у наредних месец дана неће бити никаквих рестрикција са „Рзава“. Ако се настави овакав сушни период, бојим се да ћемо бити у проблему. Јер, када проток на „Рзаву“ буде испод 1.200 л/с, биће проблема за све кориснике са система „Рзав“, не само за грађане Чачка. Али надамо се да ће бити боља хидролошка ситуација – објаснио је Гавриловић.

Он је подсетио да је Град Чачак у последњих неколико година издвојио више од 16,5 милиона динара да се „рзавска вода“ доведе до првог (доњег) резервоара, Р-2 Михаиловићи, тако да су испуњени сви технички услови да се покрене процес прикључења.

– Техничка проба пумпи и даљинског надзора извршена је 15. и 16. јуна. Све је спремно за прикључење великог дела МЗ Трнава на систем „Рзав“. Да би се трајно решио проблем воде у Трнави, потребна је одлука МЗ Трнава да желе да пређу дефинитивно на систем „Рзав“ Ариље. Јер, водоснабдевање се не може истовремено вршити и са система Трнавског врела и са система „Рзав“. Затим следи преглед комплетне мреже, свих водомерних шахти, евиденција свих потрошача, реконструкција свих прикључака… Када ЈКП „Водовод“ потпуно преузме систем, радиће се комплетна дезинфекција резервоара, свих цевовода и прикључака. Када добијемо три узастопне анализе Завода за јавно здравље и потврду да је вода хигијенски исправна, „Водовод“ преузима контролу на делу система у МЗ Трнава. У првој фази мештани ће добити воду са резервора Р-2, јер нема довољно капацитета на „Рзаву“ да би комплетна МЗ могла да буде прикључена на овај систем  – рекао је Гавриловић, прецизирајући да је за све ово потребно око шест месеци.

И после овог прикључења око 60 домаћинстава из горњег дела МЗ Трнава неће имати „рзавску“ воду.

В. Т.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.