Aktuelno Društvo

РАДОСТ И РАСПОЛОЖЕЊЕ У БАЗЕНУ

ХИДРОТЕРАПЕУТСКЕ РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ СА АУТИЗМОМ У WELLNES ЦЕНТРУ У ОВЧАР БАЊИ

Захваљујући пројекту Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама (МНРО) из Чачка у наредна три месеца у Овчар Бањи спроводе се хидротерапеутске радионице за децу са аутизмом. Средства за реализацију пројекта већим делом су обезбезбеђена преко годишњег конкурса Министарства за рад и социјалну политику. Према речима Радојице Струњаша, секретара Удружења МНРО, око 20 најмлађих, укључених у програм, подељени су у две групе и они за сада имају по једну радионицу недељно. Ако се обезбеде додатна средства, пре свега за трошкове превоза од Чачка до Овчар Бање, план је да ове радионице буду и чешће.

Први утисци свих корисника радионица и њихових терапеута су одлични и како каже Струњаш, деца уживају у њима. Осим основних вежби у базену, моторичких вежби, имају и почетне часове пливања, према могућностима сваког детета појединачно. На њихово расположење и радост у великој мери утиче и сам амбијент Wellnes центра „Каблар“, у чијим базенима се спроводи највећи број активности.

– Према искуствима у Србији и свету, потврђено је да хидротерапеутске радионице помажу побољшању физичког стања и развоју сензорне моторике, која је и највећи проблем код деце са аутизмом. Такође, доприносе и повећању укупних капацитета – сензомоторних, али и сазнајних, што опет утиче и на њихову социјализацију. Сви ови резултати су посебно видљиви баш код деце.  Групе су мале, имају по четири, пет корисника, јер се тако постижу најбољи резултати – наводи Струњаш.

Релизација тромесечног пројекта кошта око 90.000 динара, а осим новца добијеног од Министарства, и Удружење МНРО обезбедило је додатна средства. Стручну подршку и помоћ дају и дефетколози Школе за основно и средње образовање „1. новембар“, коју похађају деца укључена у радионице. Посебну захвалност Удружење МНРО и сви корисници упућују власнику Wellnes центра „Каблар“, који је омогућио бесплатно коришћење базена за ове потребе, као и свим запосленим у овом хотелу.

– Већ сада можемо да кажемо да је овај пројекат пун погодак! Због тога је наш циљ да наставимо са овим радионицама и после предвиђених три месеца, односно опет на јесен, када деца полазе у школу. За то нам је потребна додатна помоћ – рекао је Струњаш и апеловао на друштвено-одговорна предузећа и појединце да за ове потребе пруже подршку. Новац се може уплатити на жиро-рачун Удружења МНРО: 155-116-50, Halk banka.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.