Kultura

“РАЗМАЖЕНИ ПРИНЦ” ПРЕМИЈЕРНО 31. АВГУСТА

ПРЕМИЈЕРА НОВОГ КОМАДА ДРАМСКОГ СТУДИЈА ДОМА КУЛТУРЕ

У петак, 31. августа, на великој сцени Дома културе биће премијерно изведена нова представа драмског студија ове установе који води глумац Владимир Јоцовић. Реч је о комаду “Размачени принц”, који је написао Жељко Хубач, директор драме Народног позоришта у Београду, наш познати драматург, који је за своја дела вишеструко награђиван код нас и у свету.

Његов текст је изабран међу три домаћа аутора, што претходно није био случај, јер се радило по страним драматурзима, наводи Јоцовић. Поставку, адаптацију и режију комада потписује глумац Владимир Јоцовић, сценографију Војкан Петровић, костимограф је Вера Радојевић, пореклом Чачанка, композитор Бојан Стојчетовић, кореограф Јелена Миловановић, мајстори светла су Војкан Петровић и Милош Крџић, мајстори тона Зоран Петровић и Недељко Вучићевић, за шминку је задужена Светлана Вукомановић, шеф сцене је Миодраг Николић, организатор је јелена Пушкар.  У комаду игра десет чачанских средњошколаца и један студент економије…

-Изабрао сам “Размаженог принца” из више разлога, а један је помало и субјективан. Везује се за моју прву представу коју сам радио у професионалном Народном позоришту у Приштини 2011. године, и стицајем околности играо је на 9. Међународном фестивалу “Позориште “звездариште” у Београду, када сам зарадио свој први хонорар и добио награду за најбољег глумца фестивала. Иста представа освојила је и награду публике и најбољом на овом фестивалу.

Седам година касније Владимир Јоцовић нашао се у још већој улози, улози редитеља:

-Сваки човек има способност да јасно разликује добро од зла. Међутим, људи често, из ових или оних разлога, свесно или несвесно, чине дела за која се касније кају. Они који то свесно чине често на своја лица стављају маске, мислећи да ће на тај начин њихова зла намера и идентитет остати неоткривени. Ипак, сви знамо да се на крају сваке игре кривац увек открије. “Размажени принц” ће нас подсетити на исправност својих одлука, на тода се не исплати чинити лоша дела, да све и свакога треба поставити тамо где им је место, и да у животу постоје ствари које се не могу купити, већ им вредност само срце препознаје. Управо снагом љубави, која је најчистије, најсјајније и најснажније оружје на свету, можемо победити и највеће зло – наводи Јоцовић.

Радња представе:

-Некада давно, Злоћудију, земљу зла и плача, добри цар Веселин је претворио у Веселију, најсрећнију царевину на свету. У Веселији је добра вила Добрила сваком детету још од колевке даривала осмех и добру нарав. Међутим, царевог сина Матеју, још док је био беба, зачарале су Гроздана и Грдана, вештице Злоћудијске, које су се камуфлирале у бебистерке. И Матеја је израстао у страшно неваљалог принца, коме спаса није било. Царевина Веселија беше угрожена, а Гроздана и Грдана су се надале да ће, кад постане краљ, Матеја Веселију поново да претвори у Злоћудију. Наде није било.  Једино што је могло принца неваљалца Матеју да преобрати у доброг краља била је љубав. Уз помоћ добре виле, Матеја упознаје лепу Сару, чија љубав отапа злу коб принца.

Комад “Размажен принц” је на много начина метафора.

-Део идејног решења сценографије јесте и тобоган, који заправо, представља лајт мотив представе, јер означава детињство, а његова црвена боја метафорички осликава љубав, која је заправо, најчистије, најсјајније и најснажније оружје у свету, које има ту снагу да победи и највеће зло. Снагом љубави, принц Матеја успева да од охолог и злог принца постане принц добрица. Зато се у последњем сонгу представе каже: “Љубав је јача од чини сваке, на душу се лепи боље од жваке, љубавави само љубав треба, па да се буде добар до неба.” Дакле, мото наше представе је “Љубав кад спознах, добру се дозвах!”

Зорица Лешовић Станојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.