Aktuelno Društvo

РАНА ИНТЕРВЕНЦИЈА ЈЕ ПРЕСУДНА КОД АУТИЗМА

ПРЕДАВАЊЕ ДР МИЛИЈАНЕ СЕЛАКОВИЋ У УСТАНОВИ „ЗРАЧАК“

И у свету, и код нас све је више особа са аутизмом. О овој веома значајној теми, о свим недоумицама и проблемима породица особа са менталним проблемима, пре свега са аутизмом, о најбољим видовима приступа у разним животним ситацијама и помоћи, како би се могли постићи добри резултати,  могло се чути од др Милијане Селаковић, неуропсихијатра и специјалисте психијатрије развојног доба. Долазак једног од наших набољих стручњака у овој области у Установу за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју „Зрачак“ иницирали су родитељи и старатељи корисника. Они су јуче, после предавања могли  од др Селаковић да добију одговоре на бројна питања, али и веома конкретне савете, будући да, осим 38 година професионалног рада у овој области, има и лично искуство, јер њен син Јанко (39) има озбиљну форму аутизма.

Аутизам је, према њеним речима, један од најтежих развојних поремећаја деце, али већ на почетку је истакла да деца са аутизмом не би требало да су поред нас, већ је неопходно да живимо заједно, како би имали квалитетан живот.

– Код аутизма нема комуникације, нема развитка говора, владају стереотипије, односно дете је у свом свету… Ако се на време не крене са добром интервенцијом до четврте године живота, као да остају са пресудом да нема излечења. Ми имамо стручњаке који могу да процене и дају дијагнозу. Али, ту се стаје… Зато апелујем да се ово питање системски решава, да се формирају тимови у којима су логопеди, дефектолози, дечији психијатари, како би се кренуло са раном интервенцијом. Тако постоји шанса за поправљањем стања и до 60 посто – рекла је др Селаковић и нагласила да у супротном сва та деца остају велика брига родитеља и друштва.

Статистика је сурова, јер од тога да се 80-их година прошлог века на 2.500 рађала једна беба са аутизмом, нови подаци говоре да је данас тај однос 1:58!

– Нека предвиђања кажу да већ 2025. можда бити и 1:1! Зато је важно да се на време ради и да се примени адекватна интервенција. Ради се о великој епидемији, о којој се ћути, а веома је важно – оценила је она и додала да је много разлога. Суштински узрок аутизма се, према њеним речима, не зна и за сада се углавном „криви“ генетска предиспозиција, али на то утичу и „окидачи“ из средине, који „груну дете у тај свет“…

 

Ана Јаковљевић, в.д. директорка „Зрачка“ најавила је да ће оваквих предавања др Милијане Селаковић, која је признати стручњак код нас и у иностранству, бити и убудуће. Током прве посете планирано је да прође кроз све групе корисника „Зрачка“, а осим разговора са родитељима, и запослени су имали прилику да се консултују са докторком. Посета др Селаковић је допринос обележавању 2. априла, Међународног дана особа са аутизмом. За тај дан планиран је излет корисника у Доњу Трепчу, посету Коњичког клуба „Грива“ и Фудбалском клубу „Задругар“.

В. Тртовић

Цео текст можете прочитати у новом броју „Чачанског гласа“, који излази у петак 29. марта

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.