Obrazovanje

САЈАМ ВИРТУЕЛНЕ ПРИВРЕДЕ ПО ШЕСТИ ПУТ У ДОМУ КУЛТУРЕ

Осим ученика Економске школе Чачак, на шестом Сајму виртуелне привреде представили су се средњошколци из Ужица, Ариља, Драгачева, Кнића, Пријепоља. Предузетнички дух и своје рукотворине показали су и корисници Установе за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју ”Зрачак”.

– Сајам је прилика да наши ђаци покажу шта су научили у школи и како пеку занат. Желимо им да после школовања брзо нађу посао. Главни задатак средњих стручних школа је да ученике оспособе за рад. Тек десет одсто наших ученика после средњошколског образовања нађе посао, остали настављају школовање, мање или више успешно. Неколико њих, који су представљали своја виртуелна предузећа на ранијим сајмовима, успели су да оснују сопствене фирме или су се запослили у породичним предузећима – наводи Владан Ницовић, директор Економске школе, главног организатора Сајма виртуелне привреде.

Подршка младима стиже и од Регионалне привредне коморе и Градске управе.

Ово је њихова припрема за тржиште рада и стварни пословни свет који би требало да освоје после школовања. Надам се да им помажемо и применом дуалног система образовања – речи су Горане Танасковић, руководиоца Организационе јединице Чачак Привредне коморе Рашког и Моравичког управног округа.

Судећи према ономе што су показали, биће спремна још једна генерација вештих банкара, трговаца, финансијских саветника. Млади су показали да им не промиче ништа што захтева савремено тржиште. Доминирала су предузећа за продају хране и пића, као и козметичких препарата. Книћани и Ужичани решили су да потенцијално пословање заснују на ручној радиности и здравим производима.

Предузеће ”ТМТ”, кога су замислили ученици чачанске Економске школе, продавало је природно цеђење сокове од поморанџе, банана, брескве… Баш оно што недостаје на данашњем тржишту, а да су заиста прави. Већина виртуелних предузећа имала је своје сајтове. Тако су показали праву самосвесност за добар маркетинг који недостаје и појединим искусним привредницима. Виртуелне банке давале су купцима картицу на 50 хиљада динара. Те куповине нису биле виртуелне.

ВРСНИ МАТЕМАТИЧАРИ

Ученици Економске школе показали су се и као добри математичари. На Републичком такмичењу у Београду, крајем априла, Јован Стевлић, ученик треће године и Кристина Весковић, други разред, освојили су друга места.

Оставите одговор