Društvo

СПЕКТАР БОЈА ПОСЛЕ СУМОРНЕ ЗИМЕ

ЈКП “ГРАДСКО ЗЕЛЕНИЛО” УРЕЂУЈЕ ЦВЕТНЕ И ЗЕЛЕНЕ ПОВРШИНЕ

 

Када уђете у неки град прво што приметите, а и свакако најлепши утисак остављају уређене цветне и зелене површине, као и лепе фасаде зграда. Да Чачак буде један од њих, поред осталих, брине и менаxмент Јавно комуналног предузећа “Градско зеленило”. За спектар боја, после суморне зиме, у центру нашег града заслужни су радници овог предузећа. Наравно, има и оних који ће увек рећи да може другачије, боље и лепше, али, као што је подсетила наша саговорница Снежана Стакић, руководилац РЈ “Зеленило и производња”, лепота је у оку посматрача.

 

 

Запослени “Градског зеленила” прошле године су комплетно реконструисали травњак у центру града и засадили нове саднице, превасходно четинарске у посебним формама, спиралним или кугластим. С обзиром на то да је током зиме травњак мало оштећен, ускоро ће поново бити уређен. Планирано је да се на Градском тргу постави и нова, што богатија рондела са цветницама.

– Последњих година град је у шаренилу цвећа. Постављене су нове три бетонске дугачке жардињере испред Дома културе, посађени су топијари, солитерне биљке и цвеће, који су допринели лепшем изгледу целој површини. Пре две године су реконструисани и оквири старих рондела, а прошле су постављене жардињере и комплетно је уређено шеталиште испред зграде Скупштине града. На Тргу Ђуре Салаја, где је аутобуско стајалиште, угажена је и уништена зелена површина и жива ограда. Желимо поново да уредимо овај део центра града, планирамо да поплочамо део зелене површине, на којој ће бити постављене клупе за седење, жардињере са садницама, канте за смеће, али и да урадимо бетонску стазу уместо садашњег “дивљег путића”. Када ово завршимо град ће добити још један оплемењен простор – каже Снежана Стакић, руководилац РЈ “Зеленило и производња”.

Шеф одржавања јавног зеленила Живка Мојсиловић, подсећа да су уређене зелене површине и кружни ток у Улици Бате Јанковића и додаје:

– Предвиђене су још неке реконструкције зелених површина, биће посађене саднице и пејзажно уређен кружни ток у Љубићу, где је постављен споменик Танаску Рајићу. У Улици Веселина Миликића је посађен дрворед, 33 стабла кугластог јавора, а ускоро ће бити уређен и травњак. Када буде реконструисан и други део ове улице, посадићемо још стабала, у делу од Учитељске улице до бедема.

У склопу ванредних радова предузећа, ове седмице је на Љубићском кеју, у теретани на отвореном и дечијем игралишту уређен травњак и посађене су саднице. “Градско зеленило” је урадило ново степениште са бедема, као прилаз игралишту, а прошле године су реконструисана и сва степеништа на љубићској страни, која су била у веома лошем стању. Планирано је да ове године буду урађена и степеништа на чачанској страни бедема, од путничког моста до базена. Поред тога што брину о градским површинама, радници овог предузећа су уредили и зелене површине у Овчар Бањи, посадили су лишћарске и четинарске врсте, а планирали су и да формирају нове ронделе са цвећем.

– Започели смо и кошење зелених површина у целом граду, парковских, али и неуређених површине, улица, кеја, бедема. Сада одржавамо и приобаље Мораве, јер тај део града оставља први утисак када улазите у центар. Одржавамо и Спортски центар “Младост”, комплетан део Градске плаже, од пешачког моста до бране. Обављамо и неке радове за месне заједнице, по налогу који добијамо од ЈП “Градац”, или руководства Града. Поред тога, одржавамо водотокове Атеничке реке, Лупњаче и Лозничке реке – наводи Снежана Стакић.

Наша саговорница напомиње да је пуно планова, али да вредни радници овог предузећа све постижу, јер имају заједнички циљ – да град изгледа што лепше и уређеније.

Н. Р.

Антрфиле:

ОД ЛАЛА ДО ЦВЕТНИХ ПИРАМИДА

– Тренутно наш град краси сезонско, тзв. јесење цвеће, лале, дан и ноћ, споменак… У једној жардињери имате спектар боја, после суморне зиме. Половином маја садимо летње цвеће и оно цвета до половине октобра, када га мењамо јесењим или двогодишњим, јер се календарски сади у једној години и траје до следеће, у пролеће. Летње цвеће су бегоније, или у народу познате бомбонице, кадифица, пркос, салвије, петуније, али ми увек додајемо неке нове врсте и мењамо форме и облике. Последњих година, с обзиром на жарка лета и високе температуре, садимо и винку, која је врло отпорна, чак може да издржи и до плус 50 степени. Максимално се трудимо да се цвеће не осуши, и да га редовно заливамо. Постављамо и висеће жардињере испред Дома културе, у Кужељевој улици, Жупана Страцимира, Бате Јанковића, у којима су најчешће мушкатле или сурфиније, са лисно декоративним биљкама. Последњих година на Градском тргу имамо и цветну пирамиду, коју постављамо на различита места, а надамо се да ћемо их ове године имати више – каже Снежана Стакић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.