Aktuelno Društvo

СПОРТ ЗА ТРАЈНА ПРИЈАТЕЉСТВА

МЕЂУНАРОДНИ ПРИЈАТЕЉСКИ ТУРНИР ГЛУВИХ И НАГЛУВИХ

У Чачку је протеклог викенда организован Међународни пријатељски турнир. Домаћин је било чачанско Спортско удружење глувих и наглувих (СУГН). Поред турнира за ветаране и сениоре у фудбалу (футсалу), који је одржан у спортској сали Основне школе у Прељини, у суботу у просторијама Дома глувих и наглувих у Чачку своје снаге одмерили су и такмичари у пикаду. Позиву за учешће одазвале су се екипе из скоро свих република ex-YU, у Чачак  је допутовало око 100 такмичара из других удружења. Колико овој малобројној групи значе оваква окупљања видело се и по лепој атмосфери на журци, приређеној у недавно реновираном чачанском Дому, која је потрајала до касно у ноћ.

Будиша Јоковић

Будиша Јоковић, председник СУГН, рекао је да је реч о традицоналним окупљањима и дружењу, коју периодично организују сва удружења.

– На такмичењу у футсалу за ветеране учествују екипе у чијем су саставу многи бивши фудбалери, а укључили смо у турнир и млађе, јер се кроз овај спорт упознају… Нама ови турнири много значе и током године има их десет. Београд је домаћин 18. маја, у септембру Крагујевац, у октобру Сарајево… Распоред се прави на почетку године. Поред тога одржава се и Државно првенство за глуве и наглуве у организацији Спортског савеза Србије – рекао је Јоковић и најавио да ће на Европском првенству у рукомету, које ће се одржати у Данској, у државном тиму бити и двојица Чачана, браћа Ђорђе и Мирослав Домићевић.

Себастијан Соколе

Себастијан Соколе, рођени је Сарајлија, школовао се у Ужицу и дружио са многим чачанским глувим спортистима, пре свега фудбалерима и рукометашима, јер се и сам бавио овим спортовима. Већ 27 година живи и ради у Швајцарској, у Базелу. Један је од најангажованијих организатора многих такмичења глувих и наглувих спортиста у земљама бивше заједничке земље.

– Сећам се многих генерација глувих у бившој Југославији, добро смо се дружили, везивала нас је и љубав према спорту. Много пута сам долазио и у Чачак, Београд, Крагујевац… Били смо једна породица. Многи су се повукли у себе, а ми настојимо да их пробудимо. Све више људи нам се прикључује, тако да опет стварамо добру традицију. Лепо је увек када се окупимо – поручио је Себастијан.

 

Прави такмичарски дух владао је и на турниру у пикаду. На црту је изашло 12 жена и шест мушкараца, а дошли су из Београда, Лесковца, Ужица, Крагујевца, Обреновца и Аранђеловца. Зорица Петковић, председница Удружења глувих у Чачку, рекла је да се овим спортом баве многи чланови. На јесен је и Државно првенство, за које ће Чачак конкурисати.

– Спорт је за глуве и наглуве веома важна активност. Многи раде, имају породице, тако да мало остаје времена за дружење… Али када се организују такмичења, сви веома радо дођу. Углавном су то стара познанства, тако да се увек обрадујемо када се поново видимо. Ово је прилика да се и млађи кроз ову рекреацију упознају и постану пријатељи, да путују… – рекла нам је Петковић, која се од младости бави стрељаштвом. Захваљујући томе, пропутовала је целу Србију и била у многим градовима бивше Југославије, одакле је донела бројне медаље.

Чачански тим у пикаду чинили су Јеленко Мандић, Иван Јевремовић, његова супруга Данијела и Сунчица Илић.

У име Удружења глувих и наглувих, Будиша Јоковић захвалио је на подршци и финансијској помоћи Граду Чачку, пекари „Понс“, и ОШ у Прељини.

В. Тртовић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.