Aktuelno Društvo

СТРЕЛЦИ СПРЕМНИ И ОПРЕМЉЕНИ

ВЕЋА УЛАГАЊА У ПРОТИВГРАДНУ ЗАШТИТУ

Невреме које у протеклих десетак дана два пута захватило чачански крај, према процени надлежних, није нанело веће штете пољопривредним културама. Противградни стрелци правовремено су деловали. Они су у сезону, која је почела 15. априла и траје шест месеци, ушли потпуно спремни и опремљени! Уз прошлогодишњу резерву, са просечно 6,8 ракета, од Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) добијено је још по четири ракете по станици. Према искуствима из ранијих година, то је довољно за наредних месец дана. У међувремену, почетком маја, око 50 ракета је испаљено због опасности од градоносних облака, али је Град Чачак већ расписао тендер за нову набавку, тако да ће укупна количина бити око 20 ракета по станици, што је, по мишљењу надлежних, сасвим довољно за одбрану за целу сезону.

ДУПЛО ВИШЕ ПАРА ЗА ОДБРАНУ ОД ГРАДА

zamenik gradonacelnika
Професор др Радош Павловић, заменик градоначелника

Ови подаци бар донекле требало би да умире пољопривреднике чачанског краја, иако стручњаци упозоравају да су много сигурнија одбрана противградне мреже, за које Град ове године даје значајне субвенције. И сами чачански стрелци, њих 50 на 25 противградних станица, имају разлога да буду задовољни, будући да ће за своје ангажовање добити укупно по 79.000 динара, а знатно више новца ове године локална самоуправа уложила је у њихову опрему и за трошкове горива.

Професор др Радош Павловић, заменик градоначелника Чачка, подсећа да је из градске касе 2017. за пољопривреду намењено скоро дупло више средстава него прошле године, као и у целокупни систем противградне заштите, у који је пројектовано 7,175 милиона динара. Само за овогодишњу набавку противградних ракета намењено је 5,5 милиона.

– Уз 24 хиљаде од државе, стрелци као награду од локалне самоуправе добијају по 55 хиљада динара. Осим тога Град Чачак издваја и значајна средства за њихову опрему, а у односу на прошлу годину дупло више новца је и за трошкове горива. Приликом потписивања уговора, сваки стрелац могао је да изнесе своје примедбе и сугестије, шта је конкретно потребно за одређену противградну станицу, било да се ради о прилазним путевима, лансирним рампама, улазним вратима… Према овим подацима, неопходних интервенција веома је мало, радници ЈП “Градац” већ ових дана обилазе терен и ти послови ће бити завршени у наредном периоду – каже проф. др Павловић, који је од начелника Сектора за противградну заштиту у РХМЗ,  добио уверавања да је Чачак, у односу на све остале локалне самоуправе у Србији, најопремљенији и да је противградна заштита најмобилнија, а то се показало и последњих седам дана, када су стрелци дејствовали.

 

МРЕЖА – НАЈБЕЗБЕДНИЈИ СИСТЕМ

Према речима заменика градоначелника, сигнал је дислоциран, сада је на много бољем месту и чачански пољопривредници могу бити много мирнији што се тиче саме противградне одбране. Међутим, као што је познато Чачак се не брани само са својих противградних станица, јер главна опасност долази са запада, због чега се разматрају и други модели противградне одбране.

– Имамо одличну сарадњу са локалним самоуправама из тог дела Србије (Бајина Башта, Пожега, Чајетина, Ужице), јер углавном они морају превентивно деловати да би се Чачак одбранио… Имали смо и састанке са компанијом “Трајал”, која је акредитовала аутоматске противградне станице и ових дана очекујемо једну већу презентацију у Крушевцу. То је модел аутоматског испаљивања ракета, који подразумева сарадњу РХМЗ, радарских центара Сјеница, Ужице и Букуља, Контроле лета у Београду. На тај начин знатно се умањује утицај људског фактора – објашњава проф др. Павловић.

Он наглашава да се разматрају и системи противградне заштите, који су у духу нових стандарда. То су пре свега противградне мреже, које су, поред осигурања, према речима нашег саговорника, најбезбеднији вид одбране у пољопривреди. Кроз циљане субвенције које Град даје, пољопривредним произвођачима је, између осталог, омогућена набавка противградних мрежа. Да подсетимо, конкурс је отворен шест месеци и за ову субвенцију може се конкурисати сваке године. Поред ове новине, субвенција је већа и она сада износи максимално 600.000 динара. Градско руководство водило је преговоре и са неким страним компанијама за јефтинију набавку и постављање противградних мрежа.

– Мреже су најбезбеднији систем због два аспекта. Осим што штите од града, веома је значајно, а многи то занемарију, што је под самим мрежама повољнији микроклимат, односно представљају заштиту од превеликог интезитета сунца, а може бити и заштита од мраза када се поставе орошивачи – истиче др Павловић, иначе професор Аргономског факултета у Чачку.

Поједине земље, попут Аустрије, Словеније, Италије, искључују противградне ракете. Професор Павловић напомиње да се то ради из два разлога – због сребро јодида и због немогућности да се стално делује због забрана од Контроле лета. Због тога се сада разматрају и нови системи аутоматизованих генератора који су мањег домета, а надлежни у градској управи прате и те нове технологије.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.