Društvo Zaposleni samostalniji

СТРУЧНЕ ОБУКЕ ЈАЧАЈУ КАПАЦИТЕТЕ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

ЗАПОСЛЕНИ САМОСТАЛНИЈИ (4)

Катарина Крстић, Образовни центар „Свети Сава“ Чачак

У претходних двадесетак година држава је, са мање или више успеха, на разне начине покушавала да подстакне запошљавање особа са инвалидитетом. По мишљењу многих из ове маргинализоване, самим тим и тешко запошљиве категорије, једна од најзначајнијих мера је спровођење разних врста обука и преквалификација преко Националне службе за запошљавање. Током бесплатних обука, полазници добијају одређену новчану надокнаду и обезбеђени су путни трошкови.

У удружењима истичу да у овом сегмету постоји значајан напредак, јер на тај начин ОСИ повећавају своје капацитетете и стручност, који су још увек њихове најслабије стране, чак и када постоји могућност да се запосле. Управо због тога, инсистирају да је потребно да држава, па и локалне самоуправе, много више улажу у додатно образовање, посебно стручно, односно у обуке за она занимања у којима они могу показати свој максимум.

Образовни центар “Свети Сава” из Чачка више од десет година у двадесетак градова Србије организује и спроводи обуке. Катарина Крстић, директорка овог Образовног центра, каже да је од 2005. до данас кроз 50 разних обука прошло око 4.000 особа са инвалидитетом. Према повратним информацијама, помогли су многима да унапреде своје радне и радно-социјалне способности и вештине, а самим тим и да лакше дођу до посла, да стекну већу самосталност и функционалност. То се посебно односи на обуке за преквалификацију и доквалификацију.

Широк је спектар занимања и вештина које разне категорије ОСИ стичу на овим обукама – од информатичких, укључујући графички и веб дизајн, које су веома “популарне”, посебно за оне који користе инвалидска колица и који су теже покретни, обука за вођење пословних књига, до цвећарства и основа органске производње, обука за конфекционаре, шиваче, за оператере на ЦНЦ машинама и разне врсте заната (за ручну керамику, вез, ткање, књиговесце, столаре…) Велика заинтересованост је увек за пословне секретаре, јер су се многи запослили, баш са овим занимањем, али и за курсеве енглеског и немачког језика.

Катарина Крстић каже да особе са инвалидитетом у већини случајева веома позитивно реагују на ове обуке, које трају по неколико месеци. У многим случајевима то су људи које је друштво, понекад и њихови најблискији, на неки начин, одбацило.

– Једна од ученица ми се жалила да је мајку срамота да је доводи и да јој је обука једини излазак из куће. Многи плачу када се програм заврши. Неописива је њихова срећа, када кажу да је то прва диплома коју су стекли. Наравно, има и оних који долазе јер је то од њих неко тражио, или просто због новчане надокнаде. Али је ипак више оних који желе да нешто ново науче, а све више имају и предност при запошљавању – само су неки од примера наше саговорнице.

Обука за пословне секретаре, Чачак

Разна занимања су атрактивна за одређене групе. На пример, обука за органску производњу, за цвећарство и вртларство су веома захвални за ментално недовољно развијене особе, јер их то опушта и помаже развоју моторике.

– Ово је једна од популарнијих обука, коју смо више пута спровели у Београду, у многим градовима Војводине… Већ три године обуку за органску производњу спроводимо у Србобрану. Најчешће инструкторе бирамо из предузећа за професионално оспособљавање ОСИ или из њихових удружења… – каже Крстић.

Основна информатичка обука за глуве и наглуве, Београд

У Чачку су до сада организоване обуке за пословне секретаре, вођење пословних књига, основну информатичку… Ове године, у сарадњи са савезима слепих Краљева и Чачка, у ОЦ “Свети Сава” спроведена је основна информатичка обука за шест полазника, а ускоро ће је проћи још њих десетак. Веома је битно што ове обуке раде професори који су такође слепи, јер се ради о веома специфичном и захтевном програму.

Нажалост, и даље је веома тешко пронаћи послодавце вољне да у својим фирмама “дозволе” практични део наставе, чак и уз финансијску надокнаду.

В. Тртовић

Већину производа коју полазници израде на обукама за занате, Образовни центар “Свети Сава” поклони у хуманитарне сврхе. Обуке се организују по програмима одобреним у надлежним државним институцијама. Осим тога, за сваку од њих морају испунити одређене услове, укључујући и приступачност простору у којима се обавља. Настава и простор су прилагођени разним видовима инвалидности, а осим предавача, обуку прате психолози, андрагози…

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.