Aktuelno Zdravstvo

ТРАУМА СРЕДЊИХ ГОДИНА – ЛЕПЕЗА ЗА МЕНОПАУЗУ

Када се код жена средњих година почну јављати симптоми, као што су несаница, лоша концентрација, слабије памћење, раздражљивост, повремени напади врућине и презнојавања, нагле промене расположења, па чак и депресија, обично је реч о менопаузи, коју представнице лепшег пола углавном веома тешко подносе

Менопауза настаје кад функција јајника престане и означава недостатак менструације, објашњава др Драгана Стишовић, гинеколог. Углавном, од жене до жене, зависи када ће менопауза наступити, али стручњаци су се сложили да се она јавља између 45. и 55. године живота, а просек је 49. година.

 – Менструација код неких жена престане одједном, а код неких може доћи до менопаузе, тако што се менструације постепено смањују и разређују. И све је то нормално. Дешава се и да у периоду око менопаузе, дође до климактеричних крварења, односно одлива, што је све одраз неусаглашености лучења хормона. Као последица тога долази до проблема са крварењем, које регулишемо експлоративном киретажом, стављањем специјалних медицираних спирала, које у себи садрже хормоне и смањују крварења – објашњава др Стишовић.

Оно што највише мучи жене, јесу климактеричне тегобе, које се могу јавити, пре, у току и након менопаузе.

– Има жена које имају изражене све климактеричне тегобе, као што су несаница, нервоза, претерано знојење, губитак концентрације, губитак животне енергије… Одређен проценат жена има проблем сувоће вагине. Шта ће неко од ових тегоба имати и у ком интезитету, то је строго индивудално. Такође, трајање тегоба је индивидуална ствар. Дешава се да трају и десет, 15 година – каже др Стишовић.

Она напомиње да би жене, током менопаузе, требало чешће да раде лабораторијске контроле крви, нарочито масноће. Такође, потребно је редовно контролисати притисак, јер у том периоду могу настати проблеми којих раније није било, а због недостатка хормона, током климакса може доћи и до остеопорозе.

– Има жена које стварно јако лоше подносе тај период, треба им помоћ, а важна је и подршка породице. Неке жене су тада обично преосетљиве, па плачу за сваку ситницу или су нервозне, па их свашта нервира. Има чак и оних које упадају у праву, инволутивну депресију, која је баш везана за менопаузу. Тада инсистирамо да радимо праву хормонску терапију – објашњава др Стишовић.

Живот у периоду изостајања менструације значајно се мења, на шта управо утичу климактеричне тегобе, а најинтезивније од њих су претерано знојење и несаница. Ипак, докторка Стишовић каже да је најважније од свега прилагодити се тим променама и научити живети са њима, у шали додајући: „Купите две лепезе, једну за по кући, једну за свечане прилике“. Другог начина нема, сем евентуално коришћење неких биљних препарата:

– Наравно, у договору са својим гинекологом, жена може користити неки од биљних препарата којих на тржишту има доста. Они се састоје од биљака, које садрже материје од којих могу да настану естрогени у нашем организму и на тај начин се направи баланс хормона.

Оно што је веома важно, напомиње др Стишовић, је да се када прође годину дана од последње менструације, не сме десити никакво крварење:

– У случају да се оно деси, онда буквално трчите код гинеколога, чак и за појаву најоскуднијег крварења, јер се свако третира као веома сумњиво. Најчешће то не буде ништа страшно, већ неки ситни проблеми, међутим увек му се приступа као озбиљној ситуацији и тако се испитује.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.