Aktuelno Foto-galerija

Tri nagrade za Leskovčane

INSTITUT ZA VOĆARSTVO ORGANIZOVAO ŠESTU SMOTRU NAJBOLJIH SRPSKIH ŠLJIVOVICA

Prvo mesto pripalo rakiji leskovačkog proizvođača „Trivuleks“

DSCN5472

U konkurenciji za izbor najboljih bile su rakije koje su na regionalnim takmičenjima u Srbiji osvajale velike zlatne medalje, odnosno ocene iznad 18,50. Prikupljeno je četrdesetak uzoraka. Najnižu ocenu dobila je šljivovica proizvedena 2013. godine, 17,90, a najvišu, 19,27, brend leskovačkog „Trivuleksa“ star 25 godina.

 

Leskovačkoj rakiji pripala su i dva treća mesta.

– Poslednje dve godine smo najnagrađenija destilerija u Srbiji. Osvajali smo i nagrade apsolutnog šampiona kvaliteta na Sajmu u Novom Sadu. Na Smotri čačanskog Instituta je važno učestvovati, a pobediti je čast i zadovoljstvo – prokomentarisao je Srđan Ilić, direktor prodaje u „Trivuleksu“. Firma koju vodi osnovana je u maju 2015. Godišnje proizvede oko 15 hiljada boca rakije. „Trivuleks“ je otkupio i sve zalihe preduzeća „Porečje Vučje“ koje je u stečaju. Planiraju da kupe i imovinu „Vučja“ i da obnove 500 hektara njihovog voćnjaka. Uskoro će proizvoditi znatno veće količine rakije.

DSCN5440

Visoke ocene na šestoj Smotri najbolji su pokazatelj kakvu kvalitetnu rakiju proizvode srpski domaćini.

 

– Najniže ocenjena šljivovica je mlada, ali kvalitetna. Velika je sreća da danas imamo takvih rakija na našem tržištu. Najbolje ocenjene šljivovice imale su 43 odsto alkohola, odnosno 17 gradi. Ta jačina je pravi pokazatelj njenih najboljih svojstava, mirisa i ukusa – podseća dr Branko Popović, Institut za voćarstvo Čačak.

Nagrade najboljim srpskim proizvođačima šljivovice podeljene su 12. jula u Institutu za voćarstvo.

– Smotra najbolje srpske rakije je prevazišla ore našeg grada. Nadamo se da će narednih godina biti pod okriljem Ministarstva poljoprivrede. Najvažniji cilj ove smotre je održati proizvodnju kvalitetne srpske šljivovice – reči su dr Milana Lukića, direktora Instituta za voćasrtvo Čačak.

DSCN5482
Pobednici sa profesorom dr Ninoslavom Ničićem, dr Brankom Popovićem i dr Milanom Lukićem

 

 

Pobednici

Dve leskovačke rakije „Trivuleksa“ podelile su treće mesto sa rakijom profesora dr Milana Plazinića iz Premeće. Drugo mesto pripalo je Iliji Rudiću iz Borče. O kvalitetu rakije srpskoh proizvođača odlučivao je žiri na čelu sa profesorom dr Ninoslavom Ničićem.

Prvonagrađeni „Trivuleks“ bio je najbolji i na prošlogodišnjem Saboru srpske šljivovice „Šumadijska kraljica“ u Gornjoj Trepči.

 

 

Ostavite odgovor