Aktuelno Foto-galerija

Три награде за Лесковчане

ИНСТИТУТ ЗА ВОЋАРСТВО ОРГАНИЗОВАО ШЕСТУ СМОТРУ НАЈБОЉИХ СРПСКИХ ШЉИВОВИЦА

Прво место припало ракији лесковачког произвођача „Тривулекс“

DSCN5472

У конкуренцији за избор најбољих биле су ракије које су на регионалним такмичењима у Србији освајале велике златне медаље, односно оцене изнад 18,50. Прикупљено је четрдесетак узорака. Најнижу оцену добила је шљивовица произведена 2013. године, 17,90, а највишу, 19,27, бренд лесковачког „Тривулекса“ стар 25 година.

 

Лесковачкој ракији припала су и два трећа места.

– Последње две године смо најнаграђенија дестилерија у Србији. Освајали смо и награде апсолутног шампиона квалитета на Сајму у Новом Саду. На Смотри чачанског Института је важно учествовати, а победити је част и задовољство – прокоментарисао је Срђан Илић, директор продаје у „Тривулексу“. Фирма коју води основана је у мају 2015. Годишње произведе око 15 хиљада боца ракије. „Тривулекс“ је откупио и све залихе предузећа „Поречје Вучје“ које је у стечају. Планирају да купе и имовину „Вучја“ и да обнове 500 хектара њиховог воћњака. Ускоро ће производити знатно веће количине ракије.

DSCN5440

Високе оцене на шестој Смотри најбољи су показатељ какву квалитетну ракију производе српски домаћини.

 

– Најниже оцењена шљивовица је млада, али квалитетна. Велика је срећа да данас имамо таквих ракија на нашем тржишту. Најбоље оцењене шљивовице имале су 43 одсто алкохола, односно 17 гради. Та јачина је прави показатељ њених најбољих својстава, мириса и укуса – подсећа др Бранко Поповић, Институт за воћарство Чачак.

Награде најбољим српским произвођачима шљивовице подељене су 12. јула у Институту за воћарство.

– Смотра најбоље српске ракије је превазишла оре нашег града. Надамо се да ће наредних година бити под окриљем Министарства пољопривреде. Најважнији циљ ове смотре је одржати производњу квалитетне српске шљивовице – речи су др Милана Лукића, директора Института за воћасртво Чачак.

DSCN5482
Победници са професором др Нинославом Ничићем, др Бранком Поповићем и др Миланом Лукићем

 

 

Победници

Две лесковачке ракије „Тривулекса“ поделиле су треће место са ракијом професора др Милана Плазинића из Премеће. Друго место припало је Илији Рудићу из Борче. О квалитету ракије српскох произвођача одлучивао је жири на челу са професором др Нинославом Ничићем.

Првонаграђени „Тривулекс“ био је најбољи и на прошлогодишњем Сабору српске шљивовице „Шумадијска краљица“ у Горњој Трепчи.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.