Društvo

УДРУЖЕЊЕ РВИ И ППБ ГРАДА ЧАЧКА ОБЕЛЕЖИЛО ДЕВЕТ ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

ЧАЧАНСКО УДРУЖЕЊЕ ЈЕДНО ОД НАЈАКТИВНИЈИХ У СРБИЈИ

Поводом обележавања Дана Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Града Чачка, на свечаној седници, одржаној 7. марта, у малој сали Дома културе, председник Никола Давидовић, подсетио је да је Удружење основано 2010. године и да ратни војни инвалиди, учесници ратних сукоба на простору бивше Југославије од 1990. до 1999. године, увек деле судбину грађана Србије. Свечаној седници присуствовали су градоначелник Милун Тодоровић са сарадницима, председник Удружења РВИ и ППБ Србије Јовица Павловић, начелник Моравичког округа Слободан Јоловић, чланови Градског већа, представници јавних предузећа, МУП-а и већина чланова Удружења. Честитајући дан Удружења, Јовица Павловић је истакао да је чачанско Удружење РВИ и ППБ једно од најактивнијих у Србији и захвалио Граду Чачку на подршци и помоћи. Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, нагласио је да је међу приоритетима Града било, као и да ће убудуће бити обезбеђивање неопходне помоћи ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца, и то кроз разне видове:

– Желим да и нова покољења Чачана знају и памте шта сте ви и ваше породице дали за слободу. Држава Србија и Чачак увек ће бити спремни да вам помогну и врата Града увек су за вас отворена.

Удружење је основано као добровољно, невладино, социјално, хуманитарно, нестраначко и непрофитно, а осим војних инвалида, категорији ратних ветерана припадају и чланови породица погинулих бораца, подсетио је Никола Давидовић и додао да је ово прилика да се истакну циљеви, задаци и проблеми Удружења.

– Удружење је основано са циљем заштите статусног и материјалног положаја РВИ и ППБ, решавања многобројних проблема наших чланова који су настали као последица трагичних догађаја на простору бивше СФРЈ и агресије НАТО-а 1999. године, као и да подсетимо грађане на тешка и страдална времена деведесетих година прошлог века и жртве које смо као народ поднели и, што је најбитније, да се никада не забораве. Ово је прилика и да истакнемо циљеве, задатке и проблеме у раду Удружења. Најважнији проблем је недостатак финансијских средстава, као и у целој Републици – рекао је Давидовић.

Чланови се посебно залажу за доношење новог закона који би много боље регулисао ову област и био обавезујући за све институције у Србији. Давидовић подсећа да су, и поред врло тешке материјалне ситуације, прошлогодишње активности реализоване захваљујући помоћи из буxета Града Чачка, организација, предузећа, донатора и пријатеља, као и из сопствених средстава.  

– Заслужили смо већу подршку Републике Србије, али захваљујући одличној сарадњи, помоћи и подршци Града успевамо да реализујемо наше активности. Чланови Удружења не живе боље од грађана Србије, већ много теже, али увек су били уз свој народ, што смо и доказали. Никада не смемо заборавити допринос који су дали чланови Удружења одазивањем на позив државе и жртве које су поднели, бранећи своју земљу и свој народ, испунивши законску и уставну обавезу. Нисмо избегавали, скривали се и бежали од позива – нагласио је Давидовић.

Током прошле године реализована је акција опоравка и рехабилитације РВИ у бањама Србије, а Град даје подршку и одобравањем субвенција у плаћању рачуна комуналним предузећима.

–  Град издваја средства за рад Удружења. Обезбедили смо дотације за плаћање рачуна нашим јавним предузећима, “Водоводу”, “Грејању”, “Комуналцу”, док Центар за социјални рад пружа подршку породицама – рекао је помоћник градоначелника Владан Милић.

На свечаној седници, поводом празника жена, 8. марта, супругама и мајкама погинулих бораца подељени су пригодни поклони.

Н. Р.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.