Aktuelno Grad

УСКОРО ДВА ВАЖНА ОБЈЕКТА У НОВОМ РУХУ

У ТОКУ РЕКОНСТУКЦИЈЕ ВРТИЋА „ПОЛЕТАРАЦ“ И ПРОСТОРА ЗА СТАРТАП ЦЕНТАР

После скоро пола века од изградње Дома културе, у току је прва реконструкција једног дела овог објекта. Реч је о простору од 620 квадратних метара, који је донедавно користила Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“, а за месец дана у потпуно обновљеним, адаптираним и опремљеним канцеларијама, развијаће се нова институција Научно-технолошког парка – Стартап центар Чачка, који би, као место где ће млади стручњаци стварати и реализовати своје предузетничке идеје, требало да буде окосница целокупног напретка нашег града. Веома значајна градска инвестиција је и потпуна реконструкција дечјег вртића „Полетарац“ у Хајдук Вељковој.

Градоначелник Милун Тодоровић и његови сарадници посетили су данас градилишта, како би се уверили у ток реализације ових пројеката. Заменица градоначелника Милица Дачић, подсетила је да је у развој Стартап центра Министарство за технолошки развој уложило 45,6 милиона, а Град Чачак додатних 1,2 милиона динара, који ће финансирати и комуналне трошкове. Како је она рекла, за почетак ће простор бити уступљен бесплатно младим стручњацима.

– Очекујемо да у марту отворимо овај простор, у коме ће млади развијати своје предузетничке идеје. Предвиђено је да садржи coworking, учионице, конференцијску салу и канцеларије. Планирамо даљи развој, будући да је министар најавио да је овогодишњи буџет за иновације и технолошки развој дуплиран – рекла је Дачић и додала да ће се у новом простору развијати десетак тимова, од којих ће три добити посебну подршку Града, а о чему ће одлучити оснивачи НТП – привредници, представници локалне самоуправе и образовно-научних институција. Она је истакла да је ово још један корак градског руководства којим се доприноси да што више младих после школовања остане у Чачку.

Регионални стартап центар треба да подстакне иновациони и еко систем Чачка, односно да млади образовани људи, који имају иновативне идеје, добију место за рад,  додатну едукацију, повезивање, како би покренули идеје и компаније, које се могу развити и као такве бити препознате на глобалном тржишту, мишљење је Мирка Пешића, в. д. директора НТП.

Изграђен давне 1938, најстарији вртић у граду „Полетарац“ реконструкцијом ће добити додатни простор и имаће укупно око 550 квадратних метара. Поред тога проширено је двориште. У ове радове улаже се 32 милиона, 13 из републичког и 19 из градског буџета. Додатно, за опремање и нове садржаје, Град је определио око четири милиона и још толико за грејање топлотним пумпама.

Стари објекат примао је око 100 малишана, а у обновљеном простору биће их око 180. Градоначелник Милун Тодоровић најавио је да ће Град наставити са улагањем у објекте за најмлађе, пре свега установе „Моје детињство“ и „Радост“, али и да пружа помоћ и приватним вртићима.

– Тренутно 3.533 малишана је у установама, чији је основач Град и 710 у две предшколске установе у приватном власништву, „Мимиленд“ и „Гимназион“. Чинићемо све да буде што више деце у нашем граду, али да сва она имају могућност смештаја у вртићима. Радићемо и вртиће на сеоском подручју, пре свега на проширењу капацитета, али и побољшању услова – обећао је Тодоровић и додао да ће у цео пројакат реконструкције „Полетарца“ бити уложено око 40 милиона динара.

Извођач радова у Стартап центру је конзорцијум – Занатска задруга „Универзал“, „Елсат“ и Win Win, а радове у вртићу „Полетарац“ изводи „Рамарк“.

В. Т.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.