Aktuelno Selo

У НЕДЕЉУ, 7. ОКТОБРА, КАЧАМАКИЈАДА У ЈЕЖЕВИЦИ

ТАКМИЧЕЊЕ И ЗАБАВА

Некада је чачанска Јежевица била позната по бројним воденицама и брашну које се млело у њима. И наравно, и по проји и качамаку. Приповеда се да је у прошлости на Јежевачкој реци било и више од 20 поточара. Баш због тих времена, а у жељи да се део прошлости сачува у сећању, Савет месне заједнице Јежевица организује у недељу, 7. октобра,  прву Качамакијаду. Замишљена као саборовање и такмичење у кувању пастирског качамака, манифестација у дворишту основне школе у Јежевици ће, према идеји организатора, окупити произвођаче кукуруза и кукурузног брашна, али и свега онога што иде уз пастирски качамак – сира, кајмака, чварака, сланине, ракије, вина, меда…

– Јежевица је одувек воћарски, али и житни крај. У давно време, као и сада, доста се гајила пшеница, кукуруз и друге житарице. Били смо чувени по воденицама, које су биле понос мештана. Почев од Долова изнад манастира Јежевица, све до главног пута Чачак – Краљево, било их је више од двадесетак низ Јежевачку реку, остала је само једна. То је воденица породице Милошевић и налази се у близини старе Марине воденице, која не меље више. Циљ нам је да покренемо живот у овом нашем брдско-планинском крају. Наша жеља је да Качамакијада има еколошко-економски, али и туристичко-културно-историјски значај – рекла нам је Наташа Вујашевић, члан организационог одбора прве Качамакијаде.

За такмичарски део, кување качамака, већ је пријављено више од 20 екипа из Јежевице, али и других околних места. Њихова умећа оцењиваће жири, у складу са пропозицијама. Категоризацијом такмичарског дела организатори су желели да обогате лепезу учесника, не само такмичара, већ и произвођача семенског асортимана, тако да ће осим такмичења у кувању пастирског качамака од белог кукурузног брашна старинских сорти, бити и оних који кувају качамак од брашна по свом избору… Поред тога, планиран је богат културно-уметнички програм, који почиње у подне, у коме ће поред фолклорних, певачких група и здравичара, ученика ОШ “Владислав Петковић Дис” и мештана, посетиоци моћи да чују оркестар Марка Трнавца, овогодишње прве трубе Драгачева.

Организацију манифестације помогла су предузећа “Атеник комерц”, “Б експорт”, “Сем” из Трнаве, „Мачванка“ Шабац и јежевачке фирме “Aceco”, „Winia“ и „Еуробет“.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.