Obrazovanje

У ОШ “МИЛИЦА ПАВЛОВИЋ” ОДРЖАНО ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ У ЛЕПОМ ГОВОРУ

НЕГОВАЊЕ ГОВОРНЕ КУЛТУРЕ И КЊИЖЕВНОСТИ

На Богојављење, 19. јануара, у ОШ „Милица Павловић“ одржано је Окружно такмичење у лепом говору, у коме је учествовало 54 ученика основних и средњих школа Чачка, Горњег Милановца, Гуче, Лучана и Ивањице. У категорији млађи узраст (ученици првог и другог разреда) прво место припало је Вери Аћимовић (ментор Лела Петровић) из ОШ “Милица Павловић”. Међу ученицима трећег и четвртог разреда (такође категорија млађи узраст) најбоља је била Сара Бабић (ментор Марија Милорадовић) из ОШ “Вук Караxић”. У категорији средњи узраст (ученици од петог до осмог разреда) прво место је заузела Маша Шиљковић (ментор Тања Ђорђевић) из ОШ “Милица Павловић”, а у категорији старији узраст (ученици средњих школа) добитник прве награде је Милица Јовановић (ментор Александра Мишић) из чачанске Гимназије.

Иначе, такмичење у лепом говору у нашем граду се одржава традиционално, већ 35 година, а ОШ “Милица Павловић” је организатор трећу годину за редом.

– Наша школа, односно учитељи и професори српског језика увек су заинтересовани за припрему ученика за такмичење, како у лепом говору, тако и у рецитовању. Можемо да се похвалимо да ученици наше школе увек имају завидне резултате на свим нивоима такмичења. Наши ученици који и у средњим школама наставе да се такмиче у лепом говору, такође имају запажене резултате – каже Бојана Никшић, професорка српског језика.

Ученици на такмичењу говоре до три – три и по минута и углавном је реч о текстовима из националне књижевности.

– Најважније је да се негује говорна култура ученика, љубав према језику и књижевности, да деца правилно изговарају речи. Ђаци нижих разреда најчешће бирају шаљиве текстове, забавне теме, о заљубљивању, о односима између родитеља и деце, а ученици старијег узраста савремене писце са озбиљнијом тематиком. Циљ такмичења и јесте да деца негују српски језик и да што више читају, јер тако стичу нова знања, а тиме и самопоуздање и самопоштовање. Важно је и да науче да се не такмиче искључиво због победе, већ да се друже са децом и негују свој језик – истакла је професорка Никшић.

Организатор такмичења захваљује свим учесницима и њиховим менторима на успешној сарадњи, члановима жирија на професионалности и објективности, а посебне честитке упућује ученицима који су освојили неко од прва три места. Најбољи такмичари су добили дипломе и књигу као награду, а сви учесници захвалнице за труд и учешће на такмичењу, које ће их подсећати на једно лепо искуство и дружење.

Н. Р.

Антрфиле:

ДА СЕ И ЛЕП ГОВОР УВРСТИ У ДРЖАВНА ТАКМИЧЕЊА

 

– Наступила сам са текстом Ане Карановић ,,А кад пођем нек ме испрате Цигани, и нек свирају ону моју”, за шта сам освојила прво место. Такмичим се већ четири године за редом и сваке године бивам награђена. Могу да упоредим одзив који је сада био већи у односу на године иза нас. Говорећи за категорију средњих школа, Гимназија је раније имала водећу улогу, али прикључују се и друге средње школе Чачка и околине. Самим тим већа је и конкуренција, а прво место престижнија награда. Осам година сам ишла у глумачки студио који ми је доста помогао и изградио ме у доброг говорника. Такође, бавим се и писањем поезије, слала сам своје радове на разне конкурсе, где сам и награђивана. Од свих награђених радова издвојила бих треће место “Шантићево перо” и треће место “Дисово пролеће”. Моја жеља је била и јесте да се овај вид такмичења уврсти у државна, као што је уврштено и рецитовање, и да се на тај начин проза и поезија изједначе и да се исто цене, јер је оно, уз рецитовање чувар српског језика и културе. За мене је ово била последња година учествовања, матурант сам Гимназије, али генерацијама које долазе сигурно би био већи подстрек када би ова манифестација имала највиши ранг и када не би остала само на регионалном нивоу. Велику захвалност дугујем и својој професорки српског језика и књижевности Александри Мишић, која не само да ми је била ментор, него и велика подршка и пратња све ове четири године – рекла је за наш лист Милица Јовановић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.