Aktuelno Društvo

ХИЉАДУ НОВИХ СТАБАЛА У ЧАЧКУ

МИРЈАНА ЂОКОВИЋ, ПОМОЋНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА, О ПРОЈЕКТУ „НАША ШУМА – НАША БРИГА“

Чачак ће ове године постати богатији за хиљаду стабала, која ће бити посађена у свим деловима града. Недавно су одборници Скупштине града усвојили и Програм заштите животне средине, у оквиру кога је и реализација пројекта „Наша шума – наша брига“. Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника за област заштите животне средине, објашњава да се ради о капиталној инвестицији од седам милиона динара и да ће већ у марту биће посађено око 700 садница. Касније ће бити засађено око сто, а на јесен још 200 стабала. У Чачку је пре двадесетак дана основано и Удружење грађана „Покрет горана“, који ће бити укључен и у ове активности.

– О томе која ће стабла бити засађена даће своје мишљене стручњаци из ЈКП „Градско зеленило“, али су добродошли савети и мишљења професора Агрономског факултета и из Института за воћарство. Већ је направљена мапа делова града, у којима недостају дрвореди или су оштећена стабла. Захваљујући овим активностима у наредне две, три године, надам се, моћи ћемо да се похвалимо да имамо град богат зеленилом – каже Ђоковић.

Све активности финансирају се из градског буџета, односно ресора екологије од еколошке таксе, коју плаћају грађани, власници непокретности. Сам пројекат има више сегмената, јер се поред трошкова пошумљавања, пројектних активности, планира и велика медијска кампања и једна студијска посета Словенији.

– Предвиђено је да двадест ученика чачанских основних и средњих школа у наредном периоду отпутују у Цеље, у посету једној „зеленој“ школи, која је део тамошњег „Покрета горана“. Они ће бити гости својих вршњака у Цељу, а у оквиру ове сарадње, на лето ће и Словенци доћи у посету Чачку – најавила је Ђоковић, истичући да се велика пажња и даље посвећује едукацији најмлађих, тако да свака школа из буџета ресора екологије добија по 100.000 динара за ове активности.

Ђоковић наводи да ће од 1. марта бити измењена одлука о еколошким таксама, према прописима одређеним Уредбом Владе Србије.

– За прву наредну Скупштину града биће припремљена нова одлука, према којој ће већи терет поднети правна лица, а обрачуни ће бити према степену загађења животне средине. Грађани више неће плаћати ову таксу, као физичка лица – наглашава она, напомињући да ће ипак сви морати да измире еколошку таксу за прва два месеца ове године.

В. Т.

КАО НЕКАД – ПОКРЕТ ГОРАНА

„Покрет горана“ ће бринути, не само о пошумљавању, већ и о заштити животне средине. Оснивање је иницирао Град Чачак, а Ђоковић каже да ће ово Удружење добити логистичку подршку у свакој акцији. Идеја је да у „Покрет горана“ буду укључени старији предшколци, ученици основних и средњих школа, а о великом интересовању говори и податак да се већ учланило око 700 ђака.

– Већ смо мапирали територије за пошумљавање, које су остале девастиране после великих пожара – у делу Горње Горевнице, Срезојевцима, Видови… Веома је значајно да ту буду засађена нова стабла и да млади људи, који ће бити укључени, схвате колико је важно да озеленимо град. Наравно, Покрет је отворен и за остале грађане – рекла је Мирјана Ђоковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.