„ДИСОВА НАГРАДА“ ПЕСНИКИЊИ ЗЛАТИ КОЦИЋ

Злата Коцић (1950), песникиња, преводилац и есејиста из Београда, пореклом из Сврљига, добитник је “Дисове награде” на 54. Дисовом пролећу, саопштено је данас на конференцији за новинаре у Библиокутку Градске библиотеке “Владислав Петковић Дис”. О овогодишњем лауреату одлучивао је жири у саставу: проф. др Радивоје Микић, председник, Никола Вујчић и др Јана Алексић, чланови.

54. DISOVO PROLECE LAUREAT ZLATA KOCIC

Злата Коцић је пета песникиња у плејади Дисових лауреата, потписује десет књига песама, а у књижевном свету огласила се 1982. године са књигом “Колопка за сенку”. У образложењу награде које је прочитао председник жирија Радивоје Микић наводи се да је Злата Коцић један од најбољих српских песника, а њено стваралаштво је снажно ослоњено како на фолклорно-митолошку традицију, тако и на искуство књижевне авангарде. Основна карактеристика њеног песничког света је дубока сакрализација света и живота, а ова димензија њене поезије посебно је дошла до изражаја у књигама “Лазареве лестве” 2003, “Мелод на води”, 2008. и “Бело пуле”, 2014. Њено стваралаштво карактерише и посебна брига за језички израз и склоност ка грађењу нових речи, због које је песник Иван В. Лалић уврстио у “Кодерову кћер”. Ствоила је три нове речи у српској књижевности и то су: ковитлари, драгосанче и гледаница. Поред тога, она је врстан преводилац руске литературе, пре свега, дела Ивана Буњина, а њен је и нецензурисани превод дела “Мајстор и Маргарита” Булгакова, као и других аутора. Опчињена делом Миодрага Павловића посветила му је велики есеј. Пише слободним стихом, али са пуно дисциплине, а за своје стваралаштво добила је бројне престижне награде, рекао је др Радивоје Микић. Градска библиотека у Чачку има готово све књиге Злате Коцић.

54. -DISOVO PROLECE KZN PROGLASEN LAUREAT 15.3. 003

Организатори Дисовог пролећа, Градска библиотека “Владислав Петковић Дис”  на челу са директором др Богданом Трифуновићем и Одбор Дисовог пролећа коме председава Данијела Микић Ковачевић, предочили су веома садржајан програм 54. Дисовог пролећа, чија ће завршна свечаност бити одржана 26. маја, овог пута пред Дисовом бистом и биће обједињена са доделом награда младим ствараоцима. Покровитељи манифестације су Град Чачак и Министарство културе и информисања РС. Председница Одбора Дисовог пролећа Данијела Микић Ковачевић је констатовала да због рестрриктивног буxета, ове године, нажалост, неће бити одржан научни скуп у оквиру ове манифестације, што је може вратити на локални нивои похвалила Градску библиотеку што је, упркос таквом буxету, успела да понуди добра програм. Директор Библиотеке др Богдан Трифуновић детаљно је образложио све садржаје програма Дисовог пролећа и захвалио бројним партнерима на подршци и сарадњи.

З. Л. С.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.