Kultura

ДОМ КУЛТУРЕ ЧАЧАК: САВРЕМЕНА БИОСКОПСКА ОПРЕМА

ДОМ КУЛТУРЕ ЧАЧАК

САВРЕМЕНА БИОСКОПСКА ОПРЕМА И ТЕХНОЛОШКИ УНАПРЕЂЕН НАЧИН ПОСЛОВАЊА

Након летње паузе и пред почетак сезоне јесен – зима у Дому културе Чачак је ових дана веома живо. Дом културе је једна од најважнијих културних институција – центар културних збивања још од далеке ’71. године прошлог века, када је почела са радом. Једино место у граду где на једном месту уз добре техничке улове можете пратити концерте, позоришне представе, филмске пројекције и бројне друге културне садржаје. Летња пауза увек служи да се обнови и унапреди инфраструктура значајне културне инстуције, да се рад унапреди техничким и технолошким иновацијама.

У нову полусезону Дом културе улази са савременим биоскопским пројектором. Пројектор је намењен дигитализацији велике сале, како би се постигао бољи квалитет биоскопских пројекција. По речима директора Радисава Раша Луковића, тридесетпетомилиметарски филмови за аналогне пројекторе више нису доступни на тржишту, а самим тим ни пројекције тог типа нису више могуће. Поред тога, нова и далеко напреднија дигитална технологија изискује ниже трошкове одржавања, док је емитовање филмова знатно једноставније. Филм се преко одговарајућег интерфејса учита у пројектор и након тога је могућа пројекција.
Из свих ових разлога надлежни из Дома културе су на време расписали тендер за набавку биоскопског пројектора. Најбољу понуду на тендеру је имао AVL Projekt, који је недавно Дому културе испоручио професионални биоскопски пројектор Christie CP2220. Овај пројектор може да приказује 2 Д филмове у 2К резолуцији, са могућношћу накнадне надоградње на 4К резолуцију, куповином додатног модула. Моторизовани zoom објектив је предвиђен за пројектовање слике из техничке режије, са растојања од 23 метра у cinemascope формату на платну ширине 1.420 цм, висине 594 цм. Уз пројектор су добијене и две резервне лампе за пројектор. Сталак за пројектор има могућност подешавања висине, па поседује сигурносне стопе за прихват пројектора и електромагнетски развод за прикључење додатног UPS уређаја.
Додатну опрему за овај пројектор могу да чине поларизатор, пасивне наочаре и одговарајуће пројекционо платно, захваљујући чему је могуће имати и 3 Д пројекције. Два радника техничке службе прошла су обуку тима AVL Projekta , након завршене инсталације. Са квалитетним биоскопским пројекцијама Дом културе ће сасвим сигурно имати и веће приходе од продатих карата и бити у прилици да обезбеди средства за реконструкцију објекта, поправку крова, набавку нових седишта.

Директор Луковић истиче да су средства за најсавременији DSP пројектор за приказивање филмова у износу од 6.500 000 динара обезбеђена захваљујући Филмском центру Србије (4.000.000 динара, а недавно су преко Конкурса за технолошко унапређење биоскопа у Србији Филмског центра Србије добијена и средства у износу од 940.000 динара за набавку специјалног 3Д филмског платна. Град Чачак, залагањем градоначелника Милуна Тодорића и градског руководства обезбедио је 2. 500.000 динара, што је било неопходно за куповину пројектора, у супротном 4.000.000 динара наменски неискоришћених средстава морала би да се врате ФСЦ.

Директор Луковић наглашава да Дом културе у нову полусезону улази и са још једном технолошком иновацијом, чија реализација је омогућена домаћинским пословањем фирме. Део новца из остварене зараде је потребан да се уђе у поступак за куповину најсавременијег програма за електронску продају карата, са могућношћу да посетиоци културних догађаја могу од своје куће да резервишу или купују карте за програме Дома културе. Завршен је и поступак набавке лифта за инвалидна лица који би ускоро требало да буде монтиран.

Дом културе ће ускоро објавити и које су то новине у програмском делу које нас очекују од октобра месеца.

Душан Даријевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.