Grad

МИЛАН БОЈОВИЋ, ПОМОЋНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА, О ПЛАНИРАНИМ АКТИВНОСТИМА У 2019. ГОДИНИ

ВОДОСНАБДЕВАЊЕ И ПУТНА ИНФРАСТРУКТУРА И ДАЉЕ МЕЂУ ПРИОРИТЕТИМА!

Недавно усвојени буxет Града Чачка представља потврду спремности градског руководства да и у 2019. години храбро закорачи у нове инвестиције, афирмише давно започете и скоро заборављене пројекте, али и да настави све оно што је покренуто, а није у потпуности реализовано у 2018. години. Чачак је током 2018. био велико градилиште, а добро и амбициозно искреиран буxет представља још један корак напред, сматра Милан Бојовић, помоћник градоначелника за за област месне самоуправе и инфраструктуре.

– Одлука о буxету Републике Србије за 2019. годину је гарант велике подршке нашем граду од стране Владе, министарстава и републичких јавних предузећа. Наиме, само за завршетак ауто-пута од Сурчина до тунела у Паковраћу планирано је 16 милијарди, као и две милијарде динара за почетак радова на Моравском коридору. Ови радови, уз отварање аеродрома „Лађевци“ за цивилни саобраћај, намећу нам обавезу да наставимо проширење и инфраструктурно опремање индустријских зона, у циљу привлачења нових инвеститора. То остаје приоритет за све нас, са жељом да Чачак буде град без незапослених, а да млади, стручни и образовани, не одлазе из своје средине и Србије, већ да овде остају и да нам у Чачак долазе и из општина и градова у окружењу – истиче Бојовић.

 НАСТАВЉА СЕ АДАПТАЦИЈА ОБЈЕКАТА МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА

Како истиче Бојовић, по први пут је буxет Града креиран програмски – за сваку месну заједницу појединачно, што представља велики помак, али и велики изазов за решавање проблема са којима се МЗ суочавају. За редовно функционисање месних заједница буxетом је опредељено 72 милиона, средства самодоприноса износе 22, а учешће грађана 73, што укупно износи 167 милиона динара.

– Током припреме одлуке о буxету за 2019. годину, градско руководство је организовало састанке са представницима свих месним заједницама, тако да су на тај начин  сами грађани, преко својих легитимно изабраних савета МЗ, у значајној мери постали индиректни креатори нове буxетске пројекције. Да будем прецизнији, нема МЗ која није задовољна оваквом одлуком о буxету – каже Бојовић.

У овогодишњем градском буxету планирана су значајна средства за наставак адаптације објеката месних заједница (Свети Сава, Љубић кеј, Танаско Рајић, Бресница, Вапа, Виљуша, Врнчани, Горња Трепча, Доња Трепча, Јежевица, Катрга, Качулице, Љубић, Мојсиње, Мршинци, Овчар Бања, Петница, Премећа, Рајац, Ракова, Соколићи, Слатина, Трбушани), за санацију система водоснабдевања (Атеница, Бечањ, Брезовице, Вујетинци, Горња Горевница, Јежевица, Качулице, Остра), уређење сеоских гробаља, реконструкције и изградње капела (Љубић, Горња Горевница, Сајмиште, Виљуша, Јован Курсула, Милићевци, Миоковци, Премећа, Прељина, Слатина), адаптацију простора за амбуланте, санацију некатегорисаних путева (Бањица, Сајмиште, Балуга Трнавска, Бресница, Видова, Горичани, Горња Трепча, Жаочани, Заблаће, Јездина, Кулиновци, Кукићи, Липница, Лозница, Љубић, Милићевци, Миоковци, Мојсиње, Међувршје, Овчар Бања, Остра, Парменац, Паковраће, Премећа, Придворица, Пријевор, Прељина, Прислоница, Рошци, Ракова, Соколићи), али и за уређење купалишта у МЗ Пријевор, Прељина и Палилула, као и за поправку и изградњу спортских и дечјих игралишта (МЗ Палилула, Лугови, Алваxиница,  3. децембар, Вранићи, Коњевићи, Овчар Бања, Прислоница, Станчићи, Трнава).]

 

ЗА ВОДОСНАБДЕВАЊЕ 117 МИЛИОНА ДИНАРА

У протекле две године, Град је у област водоснабдевања уложио око 70 милиона динара (за изградњу магистралног цевовода од Коњевића до Мојсиња и опремање резервоара). У 2018. години су реализована и два уговора за велике системе водоснабдевања:  Бељина, Придворица, Паковраће, Риђаге и Међувршје, и Вранићи, Соколићи, Милићевци, Горња Горевница. У овогодишњем буxету Града, за ова два система водоснабдевања предвићена су далеко већа средства, по 30 милиона динара, што ће значајно убрзати динамику  радова. У градском буxету су планирана средства и за изградњу магистралног водовода од Трнаве до Виљуше, чиме ће бити створени услови да се Трнавска Балуга, већи део Виљуше и мањи део МЗ Бањица прикључе на систем водоснабдевања „Рзав“, јер то је једино подручје у централном прстену града које није на систему контролисаног водоснабдевања.

Током 2018, око 1.000 нових домаћинстава је прикључено на систем контролисаног водоснабдевања. Тиме је лествица у овој за живот изузетно значајној области подигнута високо, тако да ће и ова година бити обележена значајним радовима на изградњи система водоснабдевања, наводи Бојовић. На област водоснабдевања у 2019. години биће утрошено укупно 117 милиона динара, од којих је 108 из буxета Града. Структура утрошка опредељених средстава ће изгледати овако: за изградњу бране „Ариље – профил Сврачково“ опредељено је 23 милиона динара, за системе водоснабдевбања Вранићи, Соколићи, Милићевци, Горња Горевница 30 милиона, затим Риђаге, Бељина, Придворица, Парменац, Паковраће, Међувршје 30 милиона, за магистрални цевовод (Трнава – Виљуша) 22 милиона, за магистрални крак Мрчајевци – Бресница – девет милиона (пренето из претходне године), за реконструкцију мреже од резервоара Р-1000 у Мрчајевцима 7,8 милиона. ЈКП „Водовод“ ће инвестирати око 25 милиона динара за водоводну и канализациону мрежу у Улици 10.

На изградњу канализационе мреже у овој години ће бити утрошено  53 милиона динара. Издвојена средства ће бити распоређена на следећи начин: Јежевица – четири милиона, Трбушани (црпна станица) – десет милиона, Трбушани (мрежа) – пет милиона, Прељина – 3,2 милиона, пројектно техничка документација (Коњевићи – реон 4) – 4,8 милиона, МЗ Мрчајевци – крак ка школи – 1,8 милиона, МЗ Мрчајевци – крак поред канала (Ерићи и Вујовићи) – 1,5 милиона, Горња Трепча – пројекат система за ППОВ – шест милиона, Мрчајевци – геодетско снимање са уписом у РГЗ – 3,6 милиона, Атеница – Улица 69 – два милиона, МЗ Лозница – израда прикључака – 1,7 милиона, МЗ Трнава – крак А – четири милиона, МЗ Љубић – Растоке пет милиона, МЗ Свети Сава – реконструкција – 1,8 милиона.

За изградњу атмосферске канализације у  МЗ Љубић (Улица 562) опредељено је девет милиона динара, за чишћење колектора атмосферске канализације – два милиона, а за пројекат црпне станице на Љубић кеју 600 хиљада динара.

За уређење водотокова другог реда планирано је десет милиона динара. Поред тога, планирано је да се шест пројеката из ове области, чија је пројектно-техничка документација у завршној фази израде, финансирају преко Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Србије, а вредност тих радова износи око 100 милиона динара. Локална самоуправа ће и током ове године подржавати активности јединица Цивилне заштите, чији су ефекти рада били веома видљиви у претходном периоду.

ЗА САОБРАЋАЈНУ ИНФРАСТРУКТУРУ 283 МИЛИОНА ДИНАРА

Поред свих набројаних активности, како наводи Бојовић, у овој години биће реализоване веома важне инвестиције у области путне инфраструктуре: изградња Улице 10, реконструкција Улице Александра Савића, са изградњом тротоара, асфалтирање улица Овчарско-кабларских манастира, Рајка Шутића у Кулиновцима и  прилазног пута до видиковца на Каблару (уз изградњу паркинга и окретнице), за које су већ потписани уговори. Израда пројектно-техничке документације за реконструкцију Улице Раденка Јањића и изградњу Улице 7 (између Болнице и „Чипсаре“) налази се у одмаклој фази, тако да ће и ове две саобраћајнице бити међу  приоритетима.

– Током 2018. године реконструисано је око 40 километара путева,  захваљујући подршци ЈП „Путеви Србије“. Вредност ових радова износила је више од 300 милиона динара. За 2019. годину смо евидентирали скоро 100 путних праваца у 69 месних заједница, у намери да на исти начин наставимо реконструкцију и изградњу путне мреже на територији читавог града – каже Бојовић.

За унапређење безбедности саобраћаја у овој години су опредељена средства у висини од 24 милиона динара, од чега осам милиона за поправку путева, четири за полигон за ауто- школе и два милиона за набавку седишта за бебе. За одржавање вертикалне и хоризонталне саобраћајне сигнализације на градском и сеоском подручју издвојено је 11 милиона динара, а за светлосну, са набавком и уградњом делова, милион и по динара. За поправку оштећења на коловозним конструкцијама и јавним површинама у граду опредељено је 20 милиона динара, а за текуће одржавање улица и јавних површина у граду 60 милиона динара. Изградња моста на Лозничкој реци, са приступним саобраћајницама, коштаће 25 милиона динара. За поправку оштећења на коловозним конструкцијама и јавним површинама на сеоском подручју предвиђено је 25 милиона динара, а за текуће одржавање макадамских путева 20 милиона динара. За одржавање пружних прелаза издвојено је три милиона, а за уређење аутобуских стајалишта шест милиона.

Средства су опредељена и за реконструкцију Улице Веселина Милекића  (19.615.000 динара), као и реконструкцију и доградњу некатегорисаног пута Овчар Бања – Рошци (48.000.000 динара).

Помоћник градоначелника Бојовић издваја и неке од најзначајнијих капиталних пројеката за савете месних заједница на територији читавог града, а то су: изградња вишенаменског објекта у Основној школи „Ђенерал Марко Катанић“ у Бресници (18,9 милиона динара), изградња фискултурне сале ОШ у Доњој Трепчи – 24,4 милиона динара, израда техничке документације за реконструкцију опште болнице у Чачку – осам милиона динара, затим техничке документације за реконструкцију ОШ „Драгиша Мишовић“ – три милиона динара, реконструкција ОШ „Ратко Митровић“ – 120 милиона из буxета Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Србије, пројекат куглане са стрељаном на локацији Дома слепих и слабовидих лица – милион динара, пројекат амбуланте у Љубићу – три милиона, реконструкција стазе бедема – од хале КК „Борац“ до ресторана „Белви“ (13 милион + 13 милиона динара у 2020. години)…

На крају нашег разговора, помоћник градоначелника за област месне самоуправе и инфраструктуре каже да је уверен да ће 2019. година бити подједнако динамична и успешна, као што је то била и претходна, на пољу реализације планираних инвестиција, на корист и задовољство свих грађана Чачка, који ће имати прилику да виде да се у нашој локалној заједници, из дана у дан, ствари мењају на боље.

В. Степановић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.