Kultura

Небојша Бежанић LIZARD IN THE SOUL слике и цртежи

Небојша Бежанић LIZARD IN THE SOUL слике и цртежи

У Галерији Народног музеја у Крагујевцу 25. децембра 2018. године свечано је отворена изложба слика и цртежа Небојше Бежанића под називом LIZARD IN THE SOUL.

На свечаности отварања након поздравних речи директора музеја Ненада Ђорђевић и помоћника директора Уметничке галерије „Надежда Петровић“ Бранка Ћаловића, који су истакли досадашњу добру сарадњу ове две установа културе, публици су се обратили аутори изложбе Јулка Маринковић, музејски саветник у Галерији и Миодраг Даниловић, историчар уметности из Горњег Милановца. Маринковић је навела да је изложба планирана неколико година и да је пример добре праксе којом Уметничка галерија „Надежда Петровић“ и Народни музеј заступају и промовишу српске уметнике из света чије стваралаштво завређује стучну пажњу а мање је познато у Србији. Галерија је током септембра 2017. године приредила прву обухватнију изложбу Небојшине уметности под називом „Весeли пакао“ са ранијим делима из приваних колекција, и да је посебан квалитет ове нове изложбе која је у нешто ширем издању била у новемру приређена у Кући легата у Београду, у томе што су у највећој мери представљени уметникови најновији радови.


Миодраг Даниловић, аутор текста у каталогу, је у форми сажетог вођења кроз поставку говорио о Небојши као уметнику и урбаној легенди Чачка, о његовом школовању и развоју, додавши да је „у минуле четири деценије сликарски опус Небојше Бежанића маркирао је најзначајније етапе у развоју новије српске уметности и својим интегралним виђењем иначе необухватних мена и токова данашњице дорастао до уметничког феномена са интернационалним реномеом. Формирајући се раних осамдесетих у узаврелој стваралачкој атмосфери новог таласа, живећи и стварајући номадски, Бежанић је искушавао подједнако и слатку и горку страну искуства и у својим почетним импулсима дао нека од најрепрезентативнијих остварења српског неоекспресионизма. Са преласком у Париз крајем осамдесетих очевидан је помак ка слици препознатљивој по ентропији и метежу, у чијим су пренасељеним перспективама искрсли обриси једног новог Вавилона. Последња фаза његовог стваралаштва забележена је у амблематским, димензијама монументалним и концептуално домишљеним циклусима и појединачним остварењима у којима се на темељу древних, езотеричних традиција расплићу нека од најтегобнијих питања човекове судбине. У осврту на описану, али и текућу продукцију овог уметника, и даље недовољно познатог и признатог у нашој средини, ова изложба нам приказује једно од најблиставијих поглавља наше новије уметности.“

Изложба LIZARD IN THE SOUL ће бити отворена у Галерији Народног музеја у Крагујевцу до 20. јануара 2019.

Небојша Бежанић (Чачак, 1964) дипломирао је сликарство на Факултету примењених уметности Универзитета уметности у Београду, 1986. године. Од 1985. године излаже на многобројним самосталним и групним изложбама широм света махом оријентисаних ка савременим цртачким концепцијама и праксама. Велики део његовог опуса налази се у галeријским и музејским збиркама – Galerie Besharat (Барбизон), Уметничка галерија „Надежда Петровић“ (Чачак), Fondation Magrez (Бордо), Musee de’l Erotisme (Париз), као и у приватним колекцијама европских, америчких, арапских и српских колекционара. Живи и ради у Паризу од 1989. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.