Aktuelno Društvo

ОБЕЛЕЖЕНА НЕДЕЉА ИМУНИЗАЦИЈЕ

У Заводу за јавно здравље Чачак данас је обележена Европска недеља имунизације, која се одржава од 24. до 30. априла. Циљ је промовисање вакцинације као кључне здравствене мере за контролисање и елиминисање заразних болести које угрожавају живот. На конференцијхи су говорили доктор Аксентије Тошић, епидемиолог и докторка Ивана Лазовић, начелница Дечијег диспанзера.


– Интенизивно се спроводи мониторинг. Прате се реакције, жељене и нежељене последице вакцинације и на ту тему се редовно раде студије. Све оне су показале да је вакцина једна од најважнијих мера, која утиче на повећање просечног продужења живота – рекао је др Тошић. Он је нагласио да је у нашем региону, захваљујући свим здравственим радницима, али пре свега педијатрима, обухват имунизацијом изузетно висок и на нивоу који задовољава светске стандарде.
– Родитељи су дужни да брину о здрављху своје деце, а деца заслужују да не добију болести, које може да спречи вакцина. У Моравичком округу је воисок колективни имунитет, јер наше савете родитељи слушају и прихватају – рекла је др Ивана Лазовић. Она је напоменула да више нема страха од ММР вакцине код родитељ, и да се одазивају на ову врсту имунизације. Након завршеног систематског прегледа предшколаца, од њих 1.027, колико има здравствених картона, петоро је одбило вакцинацију, рекал је др Лазовић.
Имунизација је једна од најуспешнијих јавноздравствених иницијатива, којом се превенирају болести, компликације и смртни исходи од вакцинама превентабилних болести међу којима су дечија парализа, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, хепатитис Б, морбили, заушци, рубелоле и многе друге.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.