G.Milanovac

Обележен Међународни дан шума

 

 

У свету и у Србији 21. март обележава се као Светски дан шуме, тим поводом Јавно предузеће „Србијашуме“ донирало је Основној школи „Момчило Настасијевић“ саднице дрвећа. Председник општине Дејан Ковачевић посетио је школу и заједно са ђацима дао допринос обележавању овог дана.

gm

 

Светски дан шума установљен је да би се истакао значај шуме и утицало на подизање свести о потреби очувања и унапређења шумских екосистема.

„Данашња акција реализована је захваљујући пројекту који је спровело предузеће „Србијашуме“. Ми смо се пријавили за пројекат и добили ове саднице, којима ћемо оплеменити простор у нашем школском дворишту. Посредник је била локална самоуправа, тако да смо успели да за 21. март, који се обележава као Дан шуме, добијемо ове саднице и да их данас ђаци засаде. Ово није први пут да „Србијашуме“ донирају саднице нашој школи тако да са њима заиста имамо дивну сарадњу. Сада смо добили 16 садница, колико нам је и било потребно да неко старе тује, које су се осушиле, заменимо и да додамо још неке врсте биљака које до сада нисмо имали у школском дворишту. Овакве акције су важне како би код деце развили еколошку свест и ми као учесници пројекта „Екошкола“ посебно о томе водимо рачуна. Сматраћемо да смо успели када код деце развијемо осећај да чувају, пазе и воле биљке. Све школе и Предшколска установа „Сунце“ укључени су у еколошки пројекат, тако да у наредном периоду планирамо један екоквиз, који ћемо реализовати 19. априла. План нам је да и део дворишта око потока уредимо уз помоћ ЈКП „Горњи Милановаци“ и да направимо једну лепу ботаничку башту“, истакла је директорка ОШ „Момчило Настасијевић“ Драгана Никитовић. .

gm

 

Основна школа „Момчило Настасијевић“ добитник је признања за учешће у пројекту „Пионири рециклаже“, који се реализује уз подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

„Општина Горњи Милановац подржава све акције које за тему имају очување животне средине. Поред општине Горњи Милановац, у ову акцију укључено је и Јавно предузеће „Србијашуме“ и ја се њима овом приликом захваљујем што су пристали да заједно обележимо Дан шуме. Поред озелењавања дворишта ове школе, ми ћемо у оквиру акције посадити нове биљке и у кругу Опште болнице. Нама је циљ да дечица од малих ногу науче шта значи очување животне средине и шта значи засадити нову биљку. Они ће ову биљку гајити и о томе причати својим другарима и родитељима и на тај начин утицати и на њих да чувају природу. Општина је у претходном периоду санирала све мокре чворове у школи, данас имамо ово сређивање дворишта, прошле године је урађена и нова котларница, реновирана је и фискултурна сала, а све то уз огромантруд директорке и тако ћемо радити и у другим школама“, рекао је председник општине Дејан Ковачевић.

gm

 

Међународни дан шума 21. марта 1971. године прогласила је Генерална скупштина Европске пољопривредне конфедерације. Генерална скупштина Уједињених нација је 2012. године усвојила Резолуцију којом је 21. март проглашен за Међународни дан шума.

gm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.