Kultura

ОСНИВА СЕ ПРОФЕСИОНАЛНО ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ 

ИСТОРИЈСКИ ТРЕНУТАК У КУЛТУРНОМ ЖИВОТУ ЧАЧКА, ПОСЛЕ ВИШЕ ОД ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА

Пише: Зорица Лешовић Станојевић

После више од 60 година, након укидања институције позоришта, које је у Чачку постојало од 1946. до 1956. године, и неуспешних покушаја да се обнови рад професионалног театра, град на Морави више неће у културном смислу бити „паланака“ у односу на своје окружење. Оснивањем професионалног Градског позоришта, придружиће се Краљеву, Ужицу, Крушевцу, Крагујевцу, Јагодини… Још од античких времена сцена је била место са кога се ангажовано, на уметнички начин развијала критичка мисао, неговале културне вредности, еманциповала средина…

Овај, за културни живот града, историјски тренутак, обелодањен је у петак, 29. јуна, на конференцији за новинаре, одржаној у реновираном простору КУД „Дуле Милосављевић Желе“, у коме ће бити седиште нове установе културе, док се не одреди и зграда Градског позоришта. Процедуром оснивања нове институције бави се локална управа. Премијерна представа биће изведена током септембра, навео је глумац Братислав Јанковић, иницијатор и по свему судећи, будући управник чачанског Градског позоришта, који инсистира на професионализму. Текст од три једночинке, за сада, има радни назив „Триптих о радницима“, провокативног је наслова, а специјално за ново позориште, написала су га три млада драматурга: Сара Радојковић, Тијана Грумић и Страхиња Маџаревић. редитељ Југ Ђорђевић, који долази из Врања, дипломирао је режију на Факултету драмских уметности у Београду на одсеку за Позоришну и радио режију у класи професора Николе Јевтића и Душана Петровића и иза себе већ има солидно искуство, радећи као асистент у Позоришту на Теразијама и у продукцијама Народног позоришта у Београду. Екипу чине и четири глумца, Чачани Уна Ђелошевић и Братислав Јанковић, др Александар Ђинђић из Ниша, професор глуме на Факултету у Приштини и Ивана Терзић, глумица Шабачког позоришта која долази из Богатића. Продуценткиња је Иконија Јефтић из Чачка, а костимограф Марија Николић из Београда.

Пробе представе, чија се премијера очекује половином септембра, почеле су управо 29. јуна.

ГРАД БЕЗ ПОЗОРИШТА НИЈЕ ГРАД…

-Нећемо регистровати трупу, отварамо професионално позориште у Чачку, и инсистираћемо на томе да у њему раде професионалци. Ја лично сматрам, да град који нема позориште, није град у духовном смислу, јер позориште је културна база једног града. Зато је јако важно и неопходно да се то деси. Мислим да се овим подухватом отварамо ка свету. Отишао сам код градоначелника са идејом да добијем простор, да имам све сараднике и сву неопходну логистику, да је могуће отворити позориште. И добио сам од њих овај простор на коришћење, ми смо гости у сали „Желовог“, Војин Јаковљевић, председник КУД-а, нам је срдачно изишао у сусрет, дао нам је термине, канцеларију и кров над главом под којим ће позориште за сада бити смештено. Није рано говорити о будућем репертоару, за сада ће радити ова екипа, али ћемо искористити све могуће ресурсе овог града да прикључимо што више људи. Имамо значајан број Чачана који су завршили глуму и сви су добродошли, за све ће врата бити отворена. Ово је први корак, темељ, а биће још тешких тек, али за овај први корак мени лично била потребна стабилна екипа људи од поверења, људи са којима се идејно слажем, са којима имам исти укус, исте ставове о позоришту, то ми је било важно да окупим људе на које заиста могу да рачунам. Ово је јако тежак подухват и потребни су ми стабилни, снажни људи са великом вољом, љубављу према позоришту, енергијом, и својим знањем наравно. У почетку ће бити неопходна сарадња са позориштима из других градова. Репертоар је озбиљна ставка сваког позоришта, озбиљно ћемо га планирати, без доброг репертоара, нема ни доброг позоришта. Након прве премијере, планирамо да до краја године изађемо са још једном представом – рекао је глумац Братислав Јанковић.

ПОДРШКА ГРАДСКЕ УПРАВЕ

Да идеја и први кораци ка оснивању професионалног Градског позоришта у Чачку имају пуну подршку локалне управе сведочи и присуство већине челних људи града: Милица Дачић, заменица градоначелника…., Владан Милић, помоћник градоначелника, Мирослав Петковић, Душан Радојевић, Војин Јаковљевић у име КУД „Желе“…

-Верујем да је ово један леп почетак и да ће грађани учествовати и подржати нас у нашим тежњама и циљу да оснујемо или да обновимо позориште. План нам је да подржавањем представе која се по причи глумаца, ради за јесен, показажемо јавности да је оправданост постојања позоришта у Чачку велика. Град Чачак је већ предузео неке кораке у том правцу, и мислим да ћемо већ почетком идуће године, ако град буде потпуно стао иза тога, имати ново позориште. У којој форми то сад не могу рећи, али ћемо свакако наредних година, радити на томе да то буде самостална установа, да има своју зграду. Зато се захваљујемо КУД „Желе“ и Железницама Србије што су нам изашли у сусрет и дали одређени простор младим уметницима, док ће финансирање представе ићи преко Дома културе. Иако је половина буџетске године, ми нисмо хтели да одустанемо, кад су нам се ови млади људи обратили са идејом да оснују позориште. За даље ћемо видети кроз оснивачки акт и сагласност Министарства културе, на који начин ћемо то организовати. У овој представи ће учествовати чачанска деца и студенти, желели смо да овим младим људима дамо шансу. Наш циљ је да то буде професионално позориште са својом зградом, која би требало да се налази у ужем центру града. У почетку ћемо имати једног запосленог који ће водити сав даљи посао око позоришта. Очекује се подршка београдских позоришта, набавка опреме, нешто ће се добити на реверс, нешто на поклон, а део средстава обезбедиће и град ребалансом буџета – рекао је Владан Милић, помоћник градоначелника за друштвене делатности.

Милица Дачић, заменица градоначелника, истакла је да је оснивање позоришта у Чачку идеја о којој се прича годинама, и да је само оснивање и финансирање једне овакве установе озбиљан корак, од процедуралног до инфраструктурног опремања, кадровски ресурси, али се сви слажу да је позориште неопходно граду. Она је захвалила младим људима што су се одважили и кренули у ту причу коју ће град подржати.

ВАЖНО УСПОСТАВИТИ ПРОДУКЦИЈУ ГРАДА…

-Правити позориште не подразумева имати од почетка своју зграду да би то назвали позориштем. Оно што је јако важно то је да се успостави одређена продукција града, да овај град има на пример, једно пет представа, и да се неким природним током дође до тога да је неопходно да позориште добије своју зграду, која ће служити само за ту сврху. У кадровском смислу, то су тешки кораци и ту се мора ићи полако. Оно што нам је у плану и што ћемо се трудити да што пре урадимо то је успостављање сталног ансамбла, али то су нам планови за дугорочни период, за сад је важно да покрене, да се раде представе и да се ради на формирању репертоара, то нам је за сад јако велики корак – рекао је током конференције за новинаре Братислав Јанковић.

Говорећи о стручним капацитетима који би били ангажовани у формирању новог позоришта продуценткиња Иконија Јефтић истиче да тренутно на ФДУ има студената из Чачка, који студирају глуму, драматургију,  продукцију и још неколико њих, који се школују за сличне области, али проблематично поље јесте позоришна режија, на којој нема Чачана, што и није изненађење, с обзиром на то да није постојала институција, уз коју би стекли нека искуства.

-С те стране неопходно је да се у изградњи позоришта консултују људи из различитих области, посебно, што ми у Чачку немамо позоришну традицију, самим тим, немамо изграђен систем према коме се може радити. Пожељно је да у почетним пројектима, а то значи у првих неколико година, буде сарадње са различитим људима, са другим позориштима и глумцима и градовима, да тако заједнички пронађемо наш уметнички стил и заштитни знак будућег Градског позоришта и шта је то што ће нас представљати, пошто се не можемо ослањати искључиво на чачанске капацитете. Реч је о дуготрајном и темељном процесу – рекла је Иконија Јефтић.

Све обавезе у Новом Саду и Београду чачанска глумица Уна Ђелошевић завршила је за ову сезону, а и да није, каже, сигурно би их одложила, одазвајући се стварању позоришта у родном граду, што ће, по њемим речима, свакако допринети стварању неког новог ритма и духа у граду.

-Код куће сам и пресрећна сам што сам део ове екипе. За мене је ово емотивно јако узбудљиво. Ово је мој град и биће дивно радити у свом граду. Биће то неки нови ритам и у мом животу и у животу града – каже Уна.

РЕЖИСЕР ЈУГ ЂОРЂЕВИЋ: РЕПЕРТОАР ЈЕ ОЗБИЉНА ФИЛОЗОФИЈА

Колико је за једну средину важан тренутак отварање позоришта, поготову у Чачку, и колико је важно имати „једно место на коме се стварају уметници, који ће касније у културном животу Србије имати утицаја, па и утицати на афирмисање средине из које су потекли“, говорио је редитељ Југ Ђорђевић, осврнувши се на своја искуства из Врања.

– Супер је то што почињете од почетка, од неке нове, свеже и здраве енергије. Што се тиче репертоара, то је једна озбиљна филозофија и велика одговорност, јер публика мора да доживи и разуме позориште. Зато смо дошли на идеју да премијера буде одређена прича о радницима, сви смо ми радници, и та прича треба да комуницира са грађанством. Предложио сам писце с којима сам имао искуства, текст је занимљив, ја сам јако задовољан. Од реаговања публике зависиће даљи репертоар. „Триптих о радницима“ за свој текстуални предложак узима три догађаја, у којима су главни актери радници и фабрике у којима раде. Индиректно или директно, историјски или у овом тренутку, три једночинке комуницирају са генерацијом наших прародитеља, родитеља и са нама. Овај триптих покушава да одговори на питања колико су се ствари промениле и које су животне опције људи који по неким неписаним друштвеним класификацијама, припадају самом корену друштва, или барем друштва каквим га данас познајемо – навео је Ђорђевић, који поводом рада на овој представи први пут борави у Чачку.

И Александар Ђинђић и Ивана Терзић, која је већ играла са Јанковићем на сцени у нашем граду, радују се што ће заиграти у премијерној представи и здушно подржавају оснивање Градског позоришта у Чачку.

 

 

One thought on “ОСНИВА СЕ ПРОФЕСИОНАЛНО ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.