Kultura

ПЕСНИЧКИ СУСРЕТ МИМЕ ДМИТРОВИЋ И ГИМНАЗИЈАЛАЦА

ТУМАЧЕЊЕ СТИХОВА И СУОЧАВАЊЕ СА АУТОРОМ 

 

Сусрет песникиње Миме Дмитровић и одељења 4/2 чачанске Гимназије на Богојављење, 19. јануара, уприличен је на идеју професора књижевности Дејана Крунића, када је он одржао два необична школска часа. Ученици су песникињу позвали у госте, како би о њеној поезији разговарали.

-Сјајни ученици овог одељења уживају у тумачењу књижевних текстова, што смо показали и на јавним часовима одржаним прошле године. Када смо тумачили поезију Ахматове и Цветајеве, деца су приметила да је у школском програму веома мало жена књижевника. Предложио сам да програм проширимо поезијом наше суграђанке и моје другарице Миме Дмитровић. Уједно, и да тумачењу помогне сама песникиња. Ученици су били одушевљени и предложили су да они пред њом анализирају песме, а касније да песникиња коментарише колико су успели да проникну у свет њених емоција. Била су то заиста два задивљујућа часа. Луцидна ђачка тумачења стихова, Мимина изненађеност аспектима из којих су млади, за које погрешно мислимо да су далеко од књижевности, сагледали њене емоције преточене у речи. И мој професорски понос овим младим, а зрелим и речитим тумачима поезије. Било би идеално када би часови књижевности чешће имали ову форму, када између ученика и аутора не би било само дело, већ и живе пишчеве речи – рекао је професор Дејан Крунић.

– Сусрет је био веома необичан, не зато што на песничким манифестацијама нема много младих људи, већ зато што су моји домаћини били детаљно упознати са мојим песмама, стручно их анализирали, упоређујући сваки мој стих са већ изучаваним нашим антологијским песницима, заступљененим у средњошколском програму. Дистанце међу нама није било, суверено су владали атмосфером, чинећи ме срећном и поносном што сам у свој својој животној зрелости, за саговорнике имала начитане младе људе, пуне радости пред животом који им иде у сусрет. Наравно, професор Дејан Крунић је својим знањем и педагошким искуством допринео стварању топле атмосфере између професора, ученика и госта, и развијању њихове радозналости и искрености у свему. Они су понос и огледало српске младости – навела је своје прве утиске песникиња Милица Мима Дмитровић.

Занимљиво је и како су после овог интерактивног часа поезије, ученици овог разреда доживели сусрет са ауторком.

-Уживали смо у песмама Миме Дмитровић и пријала нам је та отвореност… Мислим да је управо због тога другарица на часу поменула да смо баш саосећали са песмама, више него обично. А значило нам је пуно и што смо имали доживљај саме ауторке. Наше одељење је било више него одушевљено предлогом професора да нам у госте дође песникиња. Али нисмо ни слутили какво је то искуство. Жена је јако мало у нашим читанкама, дивно је упознати уживо женског уметника, који кроз своје песме приповеда свој живот. Колико год да људи мисле да млади немају осећај за уметност, варају се. Сви смо се сложили да је много захтевније анализирати дело пред самим уметником, али је исто толико дивно упоређивати различите идеје у песмама и откривати осећања и догађаје који се крију иза њих – рекла је гимназијалка Николина Пртењак.

Зорица Лешовић Станојевић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.