Kultura

Поезија као одбрана света

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” и Одбор 54. Дисовог пролећа, позивају Вас да у петак, 7. априла у 19 часова, у сали Музичке школе у Чачку присуствујете књижевној вечери Одбрана света у спомен на песника Бранислава Петровића, рођеног пре тачно осам деценија.

О поезији Бранислава Петровића, чији се глас још на почетку стваралачког пута јасно издвојио из песничког многогласја друге половине 20. века, препознатљив и као дитирамб, и као елегија, и као израз вере у моћ говора и лепоту света, и као елегично сведочанство човека који се налази лицем у лице са ужасом, говориће академик Матија Бећковић. Стихове, који су истинска одбрана света, и који нас својом снагом, како би песник рекао, преображавају у тачкицу на знаку питања, говориће драмски уметник Братислав Јанковић. Програм ће водити библиотекар Оливера Недељковић.

Истога дана, у 13 часова, Основна школа „Бранислав Петровић” у Слатини обележиће свој празник свечаним програмом у коме ће учествовати и песник Матија Бећковић. Тим поводом, Милица Баковић, библиотекар саветник чачанске Библиотеке, приредиће изложбу књига посвећену стваралаштву песника моћи говора који је у поезији видео исказивање свеукупног чуда постојања.

Извор: Градска библиотека „Владислав Петковић Дис”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.