Aktuelno Društvo

Позив на бесплатну радионицу филмске критике за средњошколце- КРИТИЧНИ КАМП

Пријавите се за бесплатну филмску радионицу КРИТИЧНИ КАМП, која је намењена за ученике узраста од 15 до 19 година, а буће одржана од 13. до 15. априла у Дому културе Студентски град у Београду. Трошкови пута и смештаја су покривени.

Намера Критичног кампа је да средњошколце научи посматрању и постављању конкретих питања, вештинама које су у перспективи примењиве на далеко шири проблемски опсег различитих области.

Где вас позивамо и шта предлажемо?

Критични камп је место окупљања радозналих младих људи који су спремни да пишу, дискутују и својим се запажањима залажу за бољу кинематографију, а ове године се одржава други пут – у облику бесплатне едукативне радионице филмске критике.
Критични камп је замишљен генерацијски, тако да петоро средњошколаца који бивају примљени у програм на пролеће пролазе заједно неколико циклуса током читаве године. Први циклус се одржава од 13. до 15. априла у Дому културе Студентски град у Београду, а сва остала окупљања у будућности такође планирамо током продужених викенда. Након првог сретања, следеће ће се одржати током фестивал Док’н’Ритам (јун) а онда за време Башта феста (јул) па за време Балканиме и коначно током Фестивала ауторског филма (новембар).

Као Критична генерација 2018, учесници заједно раде, разговарају, попуњавају блог и постају део заједнице која дели одговорност према раду на одређеном материјалу, и то целе године. Ментор и координатор пројекта учесницима су током читавог процеса на располагању за било какво саветовање, уживо или онлајн. Део овог Критичног колектива чине и разноврсни предавачи који су филмски професионалци – аутори, критичари, теоретичари.

Ко може да се пријави?

Право на учешће имају сви средњошколци са пребивалиштем у Србији, дакле ученици узраста од 15 до 19 година, који су заинтересовани за филмско стваралаштво у свим његовим облицима. Није потребно никакво претходно искуство у писању, нити нека немогућа вештина; важно нам је да сте спремни да гледате филмове, па о њима разговарате и пишете са критичним колегама. Ми ћемо се потрудити да у штампаном и дигиталном облику ваше критике допру до што више људи.

Шта треба да нам пошаљете?
– Филмску критику (у најширем смислу схваћену) дужине до једне А4 стране. Немојте да препричавате и преписујете, већ претпостављајте, питајте се, посматрајте. Пожељније је да пишете о неким новијим остварењима него о филмским класицима јер је о њима већ много шта речено.
– Нешто о вама, произвољне дужине. Немојте да заобилазите, претерујете, инсистирате. Напишите ко сте, шта вас занима, чиме се бавите.
Све горе наведено пошаљите мејлом на  kriticnikamp@gmail.com.

До када?
Пријаве су отворене до 06.04.2018. године у поноћ.

Шта после?
Јавићемо вам да ли сте примљени брзо, у року од неколико дана од датума затварања пријава. Петоро одабраних учесника имаће покривене путне трошкове и смештај у Београду за време прве, априлске радионице, као и за време свих будућих. Но, да почнемо од прве:
Радионица је замишљена као интензивни курс, а за време ког би са пет средњошколаца, координатор и ментор радили на критичком промишљању филма кроз примере и разговоре. Учесницима би овом приликом предавања држало и четворо различитих предавача који долазе из филмских дисциплина. Предавања су, дакле, интерактивна и у форми дијалога, а од учесника се очекује отвореност, посвећеност, те спремност на писање и преправљање. Од чланова Критичног кампа се такође очекује да свакодневно активно присуствују радионици: у преподневним часовима то значи заједнички рад, а у вечерњим пројекције.
Рачунамо на вас у трци за активно и разумно филмогледање!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.