Aktuelno

ПОТЕКЛА ВОДА И У МЗ “БРЕЗОВИЦА”

ОБЕЗБЕДИТИ ДОВОЉНО ВОДЕ И ЗА БУДУЋЕ КОРИСНИКЕ

На радост мештана који су жељно очекивали воду, пре десетак дана завршена су ископавања бушотине за проналажење воде у једној од најудаљенијих месних заједница на територији Града Чачка, а то је “Брезовица”. Бушотина је на дубини од 110 метара, а вода је пронађена према прелиминарним проценама и првим мерењима, каже Милан Бојовић, помоћник градоначелника за област месне самоуправе и инфраструктуре.   

– Капацитет воде је око 15 литара у минути, што ће бити довољно за тридесетак домаћинстава, односно по 1.000 литара дневно, што је количина која је недостајала мештанима овог села. Село је на великој надморској висини и прилично удаљено, тако да није могуће обезбедити водоснабдевање са контролисаних изворишта, преко наших јавних предузећа.

Раније смо, у сарадњи са Рударско-геолошким факултетом, осим у Брезовици, радили истраживања и у селима Остра, Бечањ и Вујетинци. Реч је о истраживањима на којим локацијама је могуће пронаћи воду у артерским бунарима и тиме побољшати водоснабдевање мештана ових најудаљенијих села. За копање оваквих бунара, за ову годину, планирано је укупно два милиона динара. Желимо да и у Кукићима, поред постојећег система водоснабдевања, ископамо још један бунар, како бисмо повећали капацитет водоснабдевања, посредством нашег ЈКП “Моравац”. Циљ је да проширимо постојеће мреже и обезбедимо довољне колочине воде и за будуће кориснике. У наредној години предстоји изградња каптаже за резервоар за воду, а касније и доградња мрежа за повезивање постојећих корисника – најавио је Милан Бојовић.

Председник Савета МЗ “Брезовица” Горан Бојовић, наглашава да није лако у данашње време, у 21. веку, живети без воде:

– Посебно је тешко у зимском периоду, када су велики мразеви, а вода мора да се довози са оближњих извора. Међутим, захваљујући овом бунару биће много лакше. Али, ово није крај радова, предстоји дорада система, коју ћемо реализовати преко надлежних институција Града. Такође је планирано и асфалтирање путева. Али, и ово што смо до сада урадили доприноси бољим условима живота на селу. Срећни смо што смо пронашли воду коју смо жељно ишчекивали.

Н. Р.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.